Column Ramon Klaassens

Werk als melkveehouder aan efficiënter werken

13 Maart 2014 - Ramon Klaassens

Het succes van de Nederlandse sporters tijdens de Olympische Spelen zal u niet ontgaan zijn. Bent u er aan toegekomen om voor de buis te zitten en het succes met eigen ogen te aanschouwen? De afgelopen maanden hebben we enkele bijeenkomsten gehad met groepen melkveehouders over arbeid en management op het bedrijf. De resultaten verschilden sterk per bedrijf. Dit was te verwachten, er is immers geen bedrijf gelijk, maar de verschillen waren wel erg groot.

Sommige veehouders hebben volgens de analyse amper tijd om te slapen. Een ander kan de gehele Olympische Spelen volgen en bij wijze van spreken in de reclameblokken het werk op het bedrijf rondzetten. Dit heeft veel oorzaken. Bedrijven die echter werken volgens vaste structuren, komen vaak positief naar voren in de analyse. Praktische voorbeelden hiervan zijn bepaalde werkzaamheden op vaste dagen, alleen erfbetreders op afspraak en werken met werklijstjes.

Bovengenoemde voorbeelden worden vaak afgedaan met de opmerking: ‘we zijn toch geen varkensboer’. Alsof alleen varkenshouders behoefte hebben aan regelmaat en structuur. Ook is het menselijk dat we dingen vergeten. Door een werklijstje te maken met wat er die dag of week allemaal moet gebeuren, wordt niets over het hoofd gezien. Dit zorgt dus voor een doelmatige invulling van uw dag.

Door gebruik te maken van praktische hulpmiddelen en te zorgen voor looplijnen die passen bij uw werkwijze, kunt u veel tijd besparen. Deze tijd kunt u dan dus extra besteden aan uw veestapel of om eens een keer iets anders te doen, zoals een sociale activiteit, een bijeenkomst bezoeken of de volgende keer de Olympische Spelen te volgen.

Eén van de meest gehoorde opmerkingen in dit verband is dat er onvoldoende tijd is om zaken goed te regelen. Maar we hebben allemaal 24 uur per dag. Sommigen willen we in die 24 uur te veel doen of we organiseren het zodanig dat het niet passend te maken is. En dat betekent dat vaak te laat wordt ingegrepen, als er problemen zich voor lijken te gaan doen. Of sommige dingen worden eenvoudigweg niet gedaan. En dat is precies waarom op sommige bedrijven de levensduur op een te laag peil blijft en de resultaten in economisch opzicht niet optimaal zijn. En dat is jammer.

Efficiënt en gestructureerd werken is daarom niet alleen interessant voor varkenshouders, maar het kan ook melkveehouders en hoop tijd en geld schelen. Het ligt niet altijd voor de hand en het vraagt oefening. Probeer het eens op uw bedrijf en laat u vooral inspireren door de Nederlandse sporters in Sotsji: trainen om doelmatiger en efficiënter te kunnen werken loont. Maak daarom werk van uw arbeid.

Ramon Klaassens
Bedrijfskundige Valacon-Dairy

Ramon Klaassens

Ramon Klaassens is eigenaar van Klaassens Advies in Winschoten. Met het verzorgen van gastlessen, presentaties en columns hoopt Ramon boeren te prikkelen om kritisch naar het eigen bedrijf te kijken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden