Blog: Wouter Baan

Trump versus Clinton, zoek de verschillen

16 September 2016 - 1 reactie

Wie deze zomer in Amerika was, is ongetwijfeld platgegooid met verkiezingsretoriek. Totdat de Amerikanen tussen Trump of Clinton hebben gekozen, raken talkshows niet uitgepraat over mogelijke scenario’s, hun overeenkomsten, maar vooral de verschillen komen ter sprake. Wat zijn nou precies hun verschillen en in hoeverre lijken ze op elkaar?

Trump, Trump en nog eens TRUMP

Laten we bij Donald Trump beginnen. Spraakmakend, demonstratief, maar vooral een zelfingenomen man en een ongemanierde onroerend goed-boer die gek is op aandacht. Want als je op al je bezittingen pontificaal de naam Trump plaatst, dan kun je wel stellen dat elke vorm van bescheidenheid ver te zoeken is. Letterlijk op alles wat aan hem gelieerd is prijkt de naam TRUMP. Trump Tower, Trump University, Trump Investments en waarschijnlijk droomt hij ook al van een Trump Force One. Tsja, of het ontbreekt hem aan creativiteit, of het is slimme strategie voor herhalingscampagne.  

Dan Hillary Clinton. Iets genuanceerder en bedachtzamer dan haar collega-kandidaat, maar soms wel een beetje vaag over haar verleden. Ook Clinton is redelijk zelfingenomen. Ze wordt in Amerika zelfs een 'manwijf' genoemd, die gek is op aandacht. Daarbij geniet ze beroemdheid door haar voorliefde voor het veelbesproken broekpak. Overigens was Clinton in het verleden al eens eerder aan de macht, alleen toen als de vrouw van. Desondanks bij veel Amerikanen redelijk geliefd en daarbij kan ze rekenen op een hoog 'best of the rest' gehalte.

Beiden zijn outsiders voor het presidentsambt. Althans, met hun leeftijd is menig Amerikaan allang met pensioen en woonachtig in Florida. Beiden staan ook bekend om hun echtgenoot. Hillary als de vrouw van, terwijl Donald inmiddels al een flink aantal relaties verder is. Ook staan ze beiden bekend vanwege hun opvallende haarmodel, al kan dat natuurlijk geen issue zijn. Los van de politieke insteek zijn er dus opvallend veel overeenkomsten op het eerste gezicht te ontdekken.

Beiden laten Europa een beetje links liggen

Kijken we een etage verder dan komen de verschillen vrij snel naar voren. Trump die het liefst terug wil naar het America gevoel van de jaren zeventig en tachtig waar alles kon en alles mogelijk was. Clinton daarentegen bouwt het liefst vandaag nog een brug naar China om daar zoveel mogelijk handel te doen. Wie Clinton’s biografie heeft gelezen, ontdekt in het eerste hoofdstuk al haar voorliefde voor Azië. Trump echter ziet weinig in internationale samenwerking en investeert veel liever in US border protection. Wel vraag ik me af of bijvoorbeeld Amerikaanse varkenshouders blij zijn met de muur op de grens met Mexcio, maar dat terzijde. Wat ze beiden wel weer gemeen hebben, is een negatieve houding ten opzichte van TTIP.

Wat hun kiezers betreft, misschien zit daar nog wel het grootste verschil. De één mikt op dat gedeelte van de bevolking die denkt dat vroeger alles beter was. De ander zinspeelt op de realistische Amerikaan en kan daarbij ook rekenen op steun van de African Americans. Oké, de verschillen tussen democraten en republikeinen waren natuurlijk altijd wel groot, maar tijdens deze verkiezingen komt de wig in de Amerikaanse maatschappij wel heel sterk naar voren. 

Wie de Amerikanen acht november ook kiezen, spraakmakend wordt het zeker. Tot die tijd kunnen speculanten en politieke goeroes hun lol op en blijft het onrustig in de Amerikaanse staten, maar ook op de financiële markten daarbuiten. Al kan het denk ik nog veel onrustiger worden, wanneer Trump daadwerkelijk aan de macht komt. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Reacties
1 reactie
jan veltkamp 18 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10871563/Trump-versus-Clinton,-zoek-de-verschillen]Trump versus Clinton, zoek de verschillen[/url]
Interessant artikel mede ook omdat zelf ongeveer 5 jaar aan de andere zijde van de oceaan heb doorgebracht. Maar met 1 ding ben ik het oneens en dat is dat Clinton tegen de TIFF zou zijn. Dat betwijfel ik ten zeerste al zegt ze dat wel in haar campagne. Al was het alleen maar omdat in tijden van liberale president de internationale betrekkingen opbloeien door o.a. meer handel. Zij (Clinton) is altijd al voorstander geweest van handelsbetrekkingen en contracten. Ze is niet voor niets jurist. Dit terwijl de republikeinen hun dominantie altijd willen laten gelden door oorlog. Denk meest recentelijk aan de oorlogen begonnen door Reagan en de beide Bushes waarvan zelfs de engelse ex-premier nu zegt dat ze onrechtmatig zijn en nooit hadden moeten beginnen. Door de wil van Trump om zich minder met het buitenland te bemoeien en de VS te beschermen door er een muur om heen te bouwen, denk ik dat Trump wel eens de minst oorlogszuchtige republikeinse president van de VS van de laatste 50 jaar kan worden. Daar staat tegen over dat door het creëren van allerlei oorlogen en de inmengen daarmee wel het belangrijkste land van de wereld zijn geweest. Als ze daarmee stoppen wat blijft er dan over van de VS?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Frankrijk

Wat hebben verkiezingen in petto voor landbouw?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief