Still Youtube/FDF

Nieuws Stikstof

LTO Vallei wil stoppen bij slappe knieën Van der Tak

29 Juli 2022 - Klaas van der Horst - 28 reacties

Het bestuur van de LTO afdeling Gelderse Vallei dreigt voltallig op te stappen als er volgende week een gesprek komt tussen LTO-voorzitter Sjaak van der Tak en premier Rutte plus Van der Wal, Staghouwer en mogelijk Remkes. Als dan niet wordt vastgehouden aan een aantal harde eisen, gooit het afdelingsbestuur er het bijltje bij neer.

Dit blijkt uit een app-bericht van het bestuur aan zowel de afdelingsleden als aan de hogere LTO-echelons. 

"Goedemorgen allen,

Onderstaand bericht hebben wij vanmorgen gestuurd naar de voorzitters van LTO NL, Noord, regio Oost en West. Ook naar jullie dit bericht ter info zodat iedereen duidelijk is hoe wij hierin staan.

BERICHT:
Als LTO Gelderse Vallei hebben wij met verbazing het bericht van gisteren aangehoord. Na een nachtje geslapen te hebben het volgende. Het gesprek moet volgende week gaan over:

- Legalisatie pasmelders
- KDW van tafel
- Geen onteigening
- En het tijdsbestek 2030
  van tafel.
- Als er een vervolg
  gesprek komt, dan naast
  Remkes ook een
  bemiddelaar vanuit de
  agrarische sector.

Als daar niet aan vastgehouden wordt stoppen wij als bestuur, want dan heeft het geen enkele meerwaarde meer voor ons. Ook vinden wij dat we teveel energie in het verdedigen van verschillende standpunten moet steken.

Groeten bestuur LTO Gelderse Vallei"

Bruins probeerde te sussen
Het bericht volgt op het plotselinge nieuws van gisteren uit Den Haag (uitgelekt via RTL) dat Van der Tak zich toch heeft laten bepraten tot een 'gesprek zonder taboes'. De aanvankelijke verbazing daarover was groot, maar LTO-voorzitter Dirk Bruins probeerde de onrust gisteren te sussen met een eigen app-bericht waarin stond dat Van der Tak had gehandeld in goede afstemming met het hoofdbestuur van LTO.

Bruins: "Wij houden het vraagstuk op het juiste bord! Beste afdelingsbestuurders, leden, vanochtend werd Sjaak door minister-president Rutte gebeld met de boodschap dat het zo niet langer kan en dat het kabinet aan tafel wil zonder enige voorwaarde vooraf. Sjaak gaf aan dat hij dat voorstel eerst intern wilde bespreken. Na dat indringende telefoontje heeft Sjaak met enkele portefeuillehouders, vakgroep-voorzitters en het bestuur gesproken en zijn wij tot de conclusie gekomen dat wij dit voorstel niet kunnen weigeren maar wel voorwaarden aan het gesprek kunnen stellen. Zeker omdat wij weten dat het vertrouwen van onze achterban in dit kabinet uitermate laag is en hun toekomst op het spel staat. Het gesprek betreft enkel een verkennend gesprek. Met andere woorden; is het kabinet bereid om naar echte oplossingen te zoeken die perspectief bieden voor onze boeren. Komt dat perspectief er niet dan gaat LTO NIET verder in de gesprekken. Het gesprek wordt gehouden in aanwezigheid van 3 leden van het kabinet, Rutte, van der Wal en Staghouwer. Of de heer Remkes de juiste man is nemen wij mee in het oriënterende gesprek. Het kabinet heeft ook contacten gelegd met andere behartigers van boerenbelangen en vanzelfsprekend doen wij dat ook. Wij hebben afgesproken om zo breed mogelijk de collega belangenbehartigers aan te laten haken en af te stemmen. Wij zijn er ons van bewust dat wij voor dezelfde uitdagingen staan.
Vanavond komt Sjaak van der Tak in Op1 en krijgt hij de gelegenheid om het nog eens goed uit te leggen dat wij een rechte rug houden maar wel naar oplossingen zoeken in het belang van een gezonde agrarische sector in Nederland.

Groeten
Dirk Bruins"

Met dit bericht blijkt nu de kous bepaald niet af te zijn. Van der Tak en zijn woordvoerder waren bij het schrijven van dit bericht niet bereikbaar voor een reactie.

De stichtingen Stikstofclaim en NewMob vinden dat eerst nog aan een iets uitgebreidere lijst met eisen moet worden voldaan voordat een zinvol gesprek met het kabinet kan plaatsvinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
28 reacties
Abonnee
jan 29 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10899827/lto-gelderse-vallei-dreigt-met-stoppen-om-van-der-tak]LTO Gelderse Vallei dreigt met stoppen om Van der Tak[/url]
moet het nu zo laten we naar buiten toe 1 blok blijven
Abonnee
ex lid 29 Juli 2022
namens wie praat die van der tak eigenlijk.
ze hebben minder dan 25% van de boeren in Nederland nog als lid.
hele club draait op de omzet van lto projecten bv.
Deze adviesdiensten service drijft weer volledig op geld van projecten die ze van de overheid krijgen.......
Abonnee
geert 29 Juli 2022
judas
Abonnee
gerard 29 Juli 2022
zijn ook nog veel ex boeren lid die niet meer met landbouw van doen hebben en wonen in het dorp
Abonnee
FB 29 Juli 2022
Geef het een kans, er zal uiteindelijk toch via gesprekken tot een oplossing gekomen moeten worden. Een verkennend gesprek zonder voorwaarden voor af van beide kanten moet je een kans geven
Abonnee
Bert 29 Juli 2022
Ik sta achter voorstel van Gelderse bestuur en laten we alstublieft samen optrekken nu we elkaar echt nodig hebben anders zijn we uitgespeeld. Ik vertrouw rutte en zijn aangestuurde pionnen echt niet meer, laat ze eerst maar publiek afstand nemen van hun ideote plannen. In september kunnen we praten en is de 2e kamer er ook weer om deze criminelen te corrigeren.
Abonnee
tijdbom 29 Juli 2022
Alle LTO afdelingen moeten het eens zijn,en luisteren wat v/d Tak vanavond op bij 1 te vertellen heeft. Kabinets leden zijn gelijk Remkes ONWAARDIGE partners. Eerst toezeggingen op papier en in de media,anders geen zaken. Rutte ,Staghouwer ,Kaag en v/d Wal zijn GEEN gesprekpartners voor ons.
Standvastig 29 Juli 2022
Gesprek(ken) heeft geen enkele zin; dat heeft de overheid ook al gezegd "we blijven dezelfde koers varen". Staat ook in het plan 'Farm to fork'. Er wordt gesuggereerd dat Rutte voor een sterke landbouwsector staat, de waarheid is anders, staat ook beschreven; minimaal 10% van de agrarische grond moet vernietigd worden, linksom of rechtsom, dat mag niet worden tegengehouden, aldus Ursela von Leyen & Frans Timmermans. En zo te zien vind 98% van de bevolking dat allemaal prima. Rutte heeft ondertussen meer stokken achter de deur om grond in bezit te krijgen dus mocht het zo lijken alsof er water bij de wijn wordt gedaan m.b.t. stikstof komt men alsnog bedrogen uit.
Abonnee
veehouder / handelaar. 29 Juli 2022
Een gesprek tussen LTO-voorzitter Sjaak van der Tak en premier Rutte plus Van der Wal, Staghouwer en Remkes. Dus vier personen waar de gehele sector geen vertrouwen in heeft. Dan moeten er minstens vier personen aan de andere kant van de tafel zitten om een zeker evenwicht te kunnen krijgen. Al is het alleen al om uit te leggen als het gesprek mislukt. Kan niet anders als dat de andere belangenbehartigers ook aanschuiven. Maar het beste is eerst alles van tafel en dan overleg.
Abonnee
Wiljo Hepping 29 Juli 2022
Als Sjaak vd Tak slim is, stelt hij maar 2 voorwaarden aan Rutte:
Het complete Aerius van tafel, en de eis dat de collega belangenbehartiger (FDF) aan tafel.
Laat Rutte dit eerst maar regelen, dan kan hij bewijzen dat hij de belangenbehartigers serieus neemt.
Abonnee
tijs van hoof 30 Juli 2022
waarom valt er nu opeens wel te praten? na 3 jaar niet serieus genomen te zijn? beetje mosterd na de maaltijd ! tegen een mesthoop valt niet te stinken! dus als van de tak aanschuift of andere partijen! bij dit gezelschap! kom je tijd te kort ! en wordt je bij voorbaat al in je rug geschoten! , ben benieuwd! als lto er niet iets gratieus voor agrarisch nederland uit haald nu ! dan hebben ze als bestuur van lto een probleem, ben bang dat ze dan als laatste het licht uit moeten doen als belangenbehartiger! de druk en lat ligt hoog en door deze zet op het schaakbord spelen ze met ... het voortbestaan van de gezinsbedrijben!!
Abonnee
tijs van hoof 30 Juli 2022
persoonlijk had ik eerst alle eisen ingewilligd en op papier bevestigd gezien voordat ik überhaupt met Rutte en consorten ging praten!
Abonnee
jan 30 Juli 2022
ik zou die eisen de eerste keer gelijk allemaal op tafel leggen
schoenmakers 30 Juli 2022
Wiljo Hepping schreef:
Als Sjaak vd Tak slim is, stelt hij maar 2 voorwaarden aan Rutte:
Het complete Aerius van tafel, en de eis dat de collega belangenbehartiger (FDF) aan tafel.
Laat Rutte dit eerst maar regelen, dan kan hij bewijzen dat hij de belangenbehartigers serieus neemt.
Op de lto propaganda, staat dat fdf meedoet, hoe zit dat nu?

Of zijn ze hier ook weer heel de sector de nek om aan het draaien
Abonnee
pieter 31 Juli 2022
Boeren in de Gelderse Vallei kunnen elkaar giga (negatief) opjutten. Gewoon in gesprek gaan, dat is de ingang naar een oplossing!!
Egbert 3 Augustus 2022
Als organisaties voor boeren niet willen meepraten, dan wordt er over hen beslist. LTO was er bij, toen in het verleden alles maar werd gedoogd. Wellicht dankzij achterkamertjes van LTO en politici zit de sector nu in de problemen. De wal zal het schip keren. De sympathie voor boeren met trekkers op verkeerde plekken daalt tot nul.
Abonnee
jan 3 Augustus 2022
Egbert schreef:
Als organisaties voor boeren niet willen meepraten, dan wordt er over hen beslist. LTO was er bij, toen in het verleden alles maar werd gedoogd. Wellicht dankzij achterkamertjes van LTO en politici zit de sector nu in de problemen. De wal zal het schip keren. De sympathie voor boeren met trekkers op verkeerde plekken daalt tot nul.
egbert de sympathie is er nog steeds
en als er niks goeds komt uit de gesprekken, gat het land weer plat
mensen snappen dat gelukkig
Egbert 8 Augustus 2022
De sympathie kalft razendsnel af. Op het platteland, wie laat zich nu bedreigen, maar zeker ook in de Randstad. De daar wonende boerenzoons en -dochters schamen zich kapot voor het 'Poetiaanse' gedrag van eigen familie en plaatsgenoten. Voorkom ongelukken!
Abonnee
jan 8 Augustus 2022
de daar wondende boerenzoons en dochters schamen zich echt niet voor hun soort genoten
wel voor het domme gespuis om hen heen
Stadsboer 8 Augustus 2022
En laat die boerenzoons of dochters die zich er wel voor schamen zichzelf conformeren met dat deugvolk. Van hun sympathie kan je niet eten.
Abonnee
B.Dekker 8 Augustus 2022
STOP MET DE HELE STIKSTOF AFFAIRE EN WACHT TOT 2030 EVENTUEEL 2035 EN DAN ZIJN ER VEEL BOEREN VERDWENEN DOOR NORMALE VERLOOP VAN BOEREN DIE STOPPEN EN PRAAT OP DAT MOMENT WEER.DAN IS ALLES OPGELOST EN IS GEEN OVERSCHOT AAN STIKSTOF MEER.
Flevoboer 8 Augustus 2022
B.Dekker schreef:
STOP MET DE HELE STIKSTOF AFFAIRE EN WACHT TOT 2030 EVENTUEEL 2035 EN DAN ZIJN ER VEEL BOEREN VERDWENEN DOOR NORMALE VERLOOP VAN BOEREN DIE STOPPEN EN PRAAT OP DAT MOMENT WEER.DAN IS ALLES OPGELOST EN IS GEEN OVERSCHOT AAN STIKSTOF MEER.
DE GROND KOMT IN HANDEN VAN NOG GROTERE BOEREN = problemen NIET opgelost.
Abonnee
leden 9 Augustus 2022
lees voorzitter LTO noord zegt we hebben 25000 leden.waar komen die weg.
Abonnee
willem 10 Augustus 2022
Als we tot 2030 doorgaan en een natuurlijke afvloeiing hanteren heeft de staat geen goedkopen grond in handen om te bouwen. Dus dat gaat nooit gebeuren. Alles draait om de landbouwgrond en de stikstof is een grote smoes. Waarom wordt Tata niet aangepakt en Schiphol? Die hebben geen grond waar huizen kunnen staan.Juist . Huizen en wegen daar draait deze poppenkast om, de grootste slapjanus is onze premier met zijn jokers.
Abonnee
snap nie 10 Augustus 2022
willem schreef:
Als we tot 2030 doorgaan en een natuurlijke afvloeiing hanteren heeft de staat geen goedkopen grond in handen om te bouwen. Dus dat gaat nooit gebeuren. Alles draait om de landbouwgrond en de stikstof is een grote smoes. Waarom wordt Tata niet aangepakt en Schiphol? Die hebben geen grond waar huizen kunnen staan.Juist . Huizen en wegen daar draait deze poppenkast om, de grootste slapjanus is onze premier met zijn jokers.
veehouders hebben in het algemeen weinig grond. waarom pakken ze niet de akkerbouw
Abonnee
rick 10 Augustus 2022
Akkerbouwers hebben soms wel meer grond, maar ze produceren geen mest, dus ze nemen stikstof op uit de lucht - daar groeien gewassen van
Abonnee
drent 10 Augustus 2022
snap nie schreef:
willem schreef:
Als we tot 2030 doorgaan en een natuurlijke afvloeiing hanteren heeft de staat geen goedkopen grond in handen om te bouwen. Dus dat gaat nooit gebeuren. Alles draait om de landbouwgrond en de stikstof is een grote smoes. Waarom wordt Tata niet aangepakt en Schiphol? Die hebben geen grond waar huizen kunnen staan.Juist . Huizen en wegen daar draait deze poppenkast om, de grootste slapjanus is onze premier met zijn jokers.
veehouders hebben in het algemeen weinig grond. waarom pakken ze niet de akkerbouw
er zijn meer veehouders dan akkerbouwers
Abonnee
tijdbom 11 Augustus 2022
snap nie schreef:
willem schreef:
Als we tot 2030 doorgaan en een natuurlijke afvloeiing hanteren heeft de staat geen goedkopen grond in handen om te bouwen. Dus dat gaat nooit gebeuren. Alles draait om de landbouwgrond en de stikstof is een grote smoes. Waarom wordt Tata niet aangepakt en Schiphol? Die hebben geen grond waar huizen kunnen staan.Juist . Huizen en wegen daar draait deze poppenkast om, de grootste slapjanus is onze premier met zijn jokers.
veehouders hebben in het algemeen weinig grond. waarom pakken ze niet de akkerbouw
Veel verschil toch? Hoeveel uitstoot akkerbouw tov veehouderij. Landbouwers vechten toch net zo hard mee?
Als u het in uw eentje op wilt lossen: Oke
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden