Fotosynthese 2.0

Met dezelfde input twee keer zoveel produceren

10 November 2017 - Clarisse van der Woude - 2 reacties

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een belangrijke ontdekking gedaan. Hierdoor kunnen gewassen 2 keer meer produceren en stellen zij het wereldvoedselprobleem en het klimaat vooruit te helpen.

De onderzoekers hebben een natuurlijke genetische variatie voor fotosynthese in planten gevonden en deze ontrafeld tot op het DNA-niveau. Dit betekent dat we in de toekomst gewassen kunnen veredelen, die beter gebruik maken van fotosynthese. Daardoor kunnen ze meer opbrengen en meer CO2 vastleggen in de bodem, een belangrijke stap in de zoektocht naar een oplossing voor het wereldvoedselprobleem en het behalen van het klimaatakkoord van Parijs.

Aanpassing aan hoeveelheid licht
Een team van onderzoekers toont aan dat de Zandraket verschillende genen bezit, die betrokken zijn bij de aanpassing aan een verandering in de hoeveelheid licht die de plant krijgt. Eén gen, het Yellow Seedling 1 gen, is betrokken bij de aanpassing van bladgroenkorrels aan een verandering in licht. Een variant van hiervan zorgt ervoor dat sommige Zandraketplanten beter om kunnen gaan met een toename van licht (zoals bijvoorbeeld het verschil tussen een bewolkte en een zonnige dag), dan de andere planten.

Met dezelfde hoeveelheid meer opbrengst 

Dergelijke variatie is nu voor het eerst bij de Zandraket gevonden, maar aangezien de genen bij vrijwel alle plantensoorten voorkomen, verwachten de onderzoekers dat dergelijke variatie ook bij veel andere gewassen gevonden wordt.

Deze ontdekking laat zien dat het mogelijk is om fotosynthese te verbeteren op basis van natuurlijke genetische variatie. Door veredeling op verbeterde fotosynthese zouden gewassen met dezelfde hoeveelheid grond, water, voedingsstoffen meer opbrengst kunnen leveren, waardoor het adagio 'meer' (opbrengst) 'met minder' (grond, water en voedingstoffen), weer een stapje dichterbij is.

Nieuwe gewassoorten
De ontdekking brengt volgens Mark Aarts mogelijkheden voor veredelingsbedrijven. "We weten nu dat planten op hun eigen manier reageren op variatie in licht en dat dit vastligt in het DNA van de plant, maar hoe deze aanpassingen precies werken in de plant weten we nog niet. We zullen meer onderzoek moeten doen om te achterhalen hoe een verbeterde fotosynthese de groei van de plant beïnvloedt. Dan kunnen we hier gericht op gaan selecteren."

Fotosynthese 2.0
WUR werkt momenteel samen met 49 andere instituten uit 17 Europese landen aan een nieuw onderzoeksvoorstel: fotosynthese 2.0. In 2050 moet er genoeg voedsel worden geproduceerd om 10 miljard mensen te voeden. Dit betekent dat er 2 keer zoveel voedsel nodig is om voedselzekerheid te garanderen. Met fotosynthese is dat haalbaar zonder de aarde nog verder uitputten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Arnold 10 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10876524/met-dezelfde-input-twee-keer-zoveel-produceren][/url]
"Door veredeling op verbeterde fotosynthese zouden gewassen met dezelfde hoeveelheid grond, water, voedingsstoffen meer opbrengst kunnen leveren".
Gaan we door met massa is kassa, of schieten we ons in de voet. Als we gewassen telen voor voedsel, zou de voedende waarden die nu al ter discussie staat wel heel ver weg raken. Medische faculteiten waarschuwen de voedsel producerende sector nu al dat ons voedsel onvoldoende voed met alle gevolgen van dien t.a.v. humane gezondheid. raken we zo niet verder van de wal? Moet de eerste aanpak niet zijn, niet meer maar beter? Deskundigen zeggen als ons voedsel voldoende voed er wel een derde minder nodig is voor verzadiging.
Einstein 11 November 2017
Waarschijnlijk kun je straks net zo goed water met een vitamine pil nemen
Realist 11 November 2017
Twee keer meer produceren voor 10 keer minder waarde
NEE, bedankt !
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden