OCI

Aangeboden door OCI

Ammoniumstikstof of nitraatstikstof?

12 April 2019

Afhankelijk van de omstandigheden in het weer, het gewas en de bodem, rijst bij een bemesting regelmatig de vraag: kies ik voor een ammonium- of nitraatstikstof? De praktijk leert dat beide stikstofvormen nodig zijn in het groeiseizoen. Nitraat is direct beschikbaar en ammonium wordt na de nitrificatie opneembaar. Met een combinatie van de juiste kunstmest en organische mest is de stikstofbehoefte op de korte en lange termijn gedekt.

Planten nemen stikstof vooral op in de vorm van nitraat. Die stikstofvorm beweegt met het bodemvocht naar de wortels van de plant toe. Stikstof in de vorm van ammonium is in de bodem gebonden aan het klei-humuscomplex en daarmee nagenoeg onbeweeglijk. De wortel moet dan naar de stikstof toe groeien.

Nitraat in de bodem
Het nitraat in de meststoffen zorgt voor een vlotte groei in het begin van het seizoen. Meststoffen, zoals KAS, bevatten 50% nitraatstikstof en 50% ammonium. De toepassing in het groeiseizoen geeft direct voldoende nitraatstikstof in de bodem, wat maakt dat de groei optimaal te benutten is.

Aangezien nitraat kan uitspoelen, worden soms ook nitrificatieremmers geadviseerd. Deze vertragen de omzetting van ammoniumstikstof. Dit kan echter ook de groei van de plant belemmeren. Bovendien verdient u bij normale toepassing vlak voor de start van het gewas de meerprijs niet terug.

Een prima alternatief voor de meststoffen met nitrificatieremmers is een blend van KAS, ammoniumsulfaat en gecoate ureum (bijvoorbeeld OCI Exacote). De nutriënten in Nutramon-KAS en Granular 3 AS zijn direct beschikbaar voor de opname door het gewas. De stikstof in de gecoate ureum komt in 2 à 3 maanden vrij, afhankelijk van de temperatuur. Deze vindt dus aansluiting bij de voedingsbehoefte van het gewas.

Omzetting van ammonium
In de mest komt alleen ammoniumstikstof voor. Deze wordt geleidelijk omgezet in een nitraatstikstof (zie de tabel hieronder). De omzetting van het ammonium in nitraat is eveneens sterk afhankelijk van de bodemtemperatuur. 

Bodemtemperatuur Tijd om 50% ammonium om te zetten in nitraat
5 graden Celsius 6 weken
8 graden Celsius 4 weken
10 graden Celsius 2 weken

Lees meer op www.nutrinorm.nl.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden