Shutterstock

Aangeboden door Pricewise

Zonnepanelen op je dak, waarom zou je?

14 Mei 2019

Duurzaamheid is niet alleen een hippe term of marketingtool, het is in deze tijd van klimaatverandering namelijk hoognodig dat onze bedrijven verduurzamen. Vergroenen kan op diverse manieren, afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt. Maar, wat moet je weten als je overweegt zonnepanelen te plaatsen op het dak van je bedrijf?

Naast het feit dat verduurzamen helpt om je producten beter in de markt te zetten, en dat je met verduurzamen rekening houdt met de aarde, kan het ook financieel voordeel opleveren. Agrarische bedrijven hebben vaak een groot dakoppervlak en verbruiken veel stroom. Zonnepanelen kunnen daarom een goede uitkomst zijn. 

Wist je dat...

  • ...zonnepanelen elke dag stroom opwekken in Nederland, zelfs als het regent?
  • ...er bedrijven zijn die zonnepanelen komen installeren en tegelijkertijd asbestdaken kunnen vervangen?
  • ...de meeste bedrijven die zonnepanelen installeren ervoor zorgen dat de dagelijkse bezigheden gewoon door kunnen gaan?
  • ...er bedrijven zijn die 100% besparen op hun elektriciteitsrekening door zonnepanelen?
  • ...er diverse regelingen zijn die investeren in zonnepanelen belastingtechnisch aantrekkelijk maken?
  • ...je stroom kunt terugleveren aan het energiebedrijf indien je meer opwekt dan je verbruikt?

Financiële voordelen van zonnepanelen
Groene stroom is niet altijd duurder dan grijze stroom. Door over te stappen op een andere leverancier kun je behoorlijk wat besparen op de energierekening; energie vergelijk je bovendien eenvoudig online bij een vergelijkingswebsite als Pricewise. Bij de keuze van de groene leverancier zet je ook een flinke stap richting een duurzame bedrijfsvoering. Met het opwekken van je eigen stroom, bijvoorbeeld middels zonnepanelen, combineer je deze 2 aspecten. 

Ook zijn er meerdere regelingen die de belastingdruk kunnen verlagen wanneer je zonnepanelen hebt geplaatst. Een voorbeeld is de Energie-investeringsaftrek (EIA). In 2019 mogen de bezitters van zonnepanelen eenmalig 45% van de totale investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Deze regeling is uiteraard in het leven geroepen om duurzame investeringen te stimuleren.

KIA, MIA en VAMIL
Een andere regeling is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), die bepaalt dat je maximaal 28% van de investering extra af mag trekken van de winst. Dit geldt overigens niet alleen voor de zonnepanelen, maar ook voor andere investeringen. De hoogte van de aftrek is dus afhankelijk van andere investeringen die je dat jaar hebt gedaan.

Dan zijn er nog de MIA en VAMIL: de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Met de MIA trek je 36% van de kosten voor het vervangen van je asbestdak af van de fiscale winst, naast de normale afschrijving. Er is wel een maximum vastgesteld waarover je deze afschrijving mag rekenen, namelijk €30 per m2 dakoppervlak.

De VAMIL zegt dat je 75% mag afschrijven van de kosten die je maakt als jij je asbestdak laat vervangen en zonnepanelen laat plaatsen (op een willekeurig moment). Je kunt dus kiezen voor afschrijving in een jaar dat je meer winst maakt, wat een rente- en liquiditeitsvoordeel biedt.

SDE+-subsidie
Deze subsidieregeling vergoedt het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en de duurzame energie over een periode tot 15 jaar, waarbij de hoeveelheid subsidie afhankelijk is van de soort en de hoeveelheid geproduceerde duurzame energie. Bij zonnepanelen geldt 10,1 eurocent subsidie per opgewekt kilowattuur.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden