Shutterstock

Nieuws Uitspraak fipronil

Toezicht Staat blijkt lastig juridisch te veroordelen

10 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Waar de Nederlandse pluimveehouderij voor vreesde, is uitgekomen. De Nederlandse Staat blijkt lastig juridisch aansprakelijk te kunnen worden gesteld voor falend toezicht in de fipronilcrisis. Dit blijkt na de uitspraak van de rechter, waarbij hij oordeelt dat de NVWA niet onrechtmatig heeft gehandeld als toezichthouder.

De pluimveesector reageert teleurgesteld op de uitspraak en studeert op een mogelijk hoger beroep, zo laat LTO Nederland/NOP weten. Samen met de NVP en 124 gedupeerde pluimveehouders hadden zij de zaak tegen de Staat aangespannen. 

De rechtbank onderschrijft de conclusie van de Commissie Sorgdrager, die eerder al had gesignaleerd dat de NVWA niet adequaat had gereageerd op de signalen van het gebruik van fipronil. Maar dat betekent volgens de rechter niet dat de toezichthouder onrechtmatig handelde, door niet direct in actie te komen tegen het illegale gebruik van fipronil door Chickfriend.

Eric Hubers, voorzitter van LTO Nederland/NOP, laat in een verklaring van de organisatie weten dat de uitspraak 'zeer' doet.  “De juridische lat ligt erg hoog als je de Staat voor falend toezicht aansprakelijk wilt stellen. We probeerden dat niet om ons eigen straatje schoon te vegen, maar omdat we moeten kunnen vertrouwen dat onze toezichthouder in actie komt als daar reden toe is. LTO Nederland gaat nu eerst het vonnis bestuderen, daarna bepalen we samen met de getroffen ondernemers en de NVP of het zin heeft in beroep te gaan.” 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Fipronil
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Peter34 10 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10883212/toezicht-staat-blijkt-lastig-juridisch-te-veroordelen]Toezicht Staat blijkt lastig juridisch te veroordelen[/url]
Een bekend liedje. De Staat left langer als de burgers en heeft meer uithoudingsvermogen voor de zeeer lange baan. Daarvan zijn legio voorbeelden.
Ook kent de Staat diverse vormen om zich te drukken. Kijk hoe lang het duurt voordat, ook in duidelijk verwijtbare gevallen, de Staat compenseert. 50 jaar is niks. Wie heeft bovendien het (uithoudings)vermogen om zolang te procederen?
En in dit geval is het de slager die zijn eigen vlees keurt; we hebben het wel over scheiding der machten, een mooi recept, Maar de rechter is de Staat en de NVWA mensen zijn collega's van de rechter. Wiens brood men eet ..... Zuur? Ja, het zou niet zo moeten zijn, maar de realiteit toons anders aan. Bovendien zijn daar ministers die in het geval burgers met minder diepe zakken en beperkte macht klagen hun ambtenaren, mede om zelf geen gezichtsverlies te lijden, afdekken. Zie MKZ - Kootwijk. Minister V. stond keihard te liegen. Trump ook, maar die heeft geen reputatie op te houden.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden