Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Energy Shift

Fiscale voordelen van zonnepanelen

10 Juli 2019

Denkt u na over zonnepanelen? Dan is het goed om te weten dat er een aantal manieren zijn om de investering financieel aantrekkelijker te maken. Een overzicht van de beschikbare belastingvoordelen en subsidies voor zonnepanelen.

Belastingvoordelen
Investeringen zijn een goede manier om de hoge belastingdruk te verlagen. De Energie-investeringsaftrek (EIA) is in het leven geroepen om het investeren in duurzame energie te stimuleren. Zonnepanelenbezitters mogen eenmalig 45% van de totale investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

Naast EIA mag de 'gewone' Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toegepast worden. Door middel van deze regeling kunt u tot maximaal 28% van uw investering in zonnepanelen extra aftrekken van uw winst.

Salderen (t/m 2023 en daarna)
Houders van zonnepanelen hebben de mogelijkheid om te salderen. Daarbij worden de dagen dat er meer energie met zonnepanelen wordt opgewekt dan verbruikt, verrekend met de dagen dat er minder wordt opgewekt dan verbruikt.

Salderen is alleen mogelijk voor kleinverbruikers. Kleinverbruikers hebben een aansluiting van maximaal 3x80 Ampère. Het doel van een kleinverbruiker is dus om precies zoveel zonnepanelen te installeren dat hij zijn hele jaarverbruik zelf opwekt. Dan hoeft hij geen energie meer af te nemen van de energieleverancier.

Deze regeling geldt nog tot 1 januari 2023. Daarna wordt de regeling langzaam afgebouwd. Op basis van huidige inzichten is de verwachting dat de terugverdientijd rond de 7 jaar blijft.

SDE+ en SDE++ subsidie
De subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) bestaat uit een vergoeding per opgewekte kWh elektriciteit voor een periode van 15 jaar.

SDE+ is alleen beschikbaar voor grootverbruikers. Grootverbruikers hebben een aansluiting groter dan 3x80 Ampère. Het doel van een grootverbruiker is zoveel mogelijk zonnepanelen installeren. Hij verdient namelijk drie keer geld: subsidie per opgewekte kWh; dalende energiekosten; en inkomsten uit opgewekte energie die niet wordt verbruikt, maar tegen een vergoeding kan worden verkocht aan het net.

In 2020 gaat de subsidie SDE+ veranderen, of beter gezegd: verbreden. Vanaf 1 januari 2020 krijgen naast hernieuwbare energie ook CO2-reducerende technieken subsidie (SDE++).

Subsidie voor jonge landbouwers
De overheid wil jonge landbouwers onder de 41 jaar stimuleren en ondersteunen, zodat zij beter kunnen inspelen op marktontwikkelingen en wensen van de samenleving. Daarom is er de Jonge Landbouwers subsidie. Voor een investering in zonnepanelen kan een jonge landbouwer bijvoorbeeld tot 20.000 euro subsidie krijgen.

Hoe vraag je subsidie aan?
Subsidieaanvragen gaan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Agrariërs kunnen hier zelf subsidies aanvragen voor zonnepanelen. Veel agrariërs geven dit graag uit handen. Energy Shift uit Barneveld is een professionele en ervaren zonnepaneleninstallateur en heeft daarnaast alle kennis in huis over het aanvragen én afhandelen van subsidies. Het bedrijf verzorgt gratis en vrijblijvend subsidieaanvragen op naam van de agrariër. Daarmee worden subsidies rechtstreeks op de rekening van de agrariër gestort, zonder tussenkomst van een derde partij.

Terugverdientijd
Zonnepanelen aanschaffen is een investering, maar eenmaal aangesloten hoeft de eigenaar veel minder (of helemaal geen) elektriciteit meer af te nemen bij zijn energieleverancier. De energiekosten gaan dus direct flink naar beneden. Grootverbruikers leveren daarnaast energie terug en krijgen subsidie voor elke opgewekte kWh. Zowel klein- als grootverbruikers verdienen hun investering gemiddeld in 6 à 7 jaar terug.

Na die 6 à 7 jaar blijven de panelen nog vele jaren gratis stroom opwekken en blijft een SDE+-subsidie nog jaren doorlopen. Zo zijn zonnepanelen niet alleen goed voor het milieu, maar kunnen agrariërs veel geld verdienen met zonnepanelen.

> Bekijk een interessant rekenvoorbeeld over geld verdienen met zonnepanelen.
> Lees ook: Duurzame melkveebedrijven presteren beter

Aan zonnepanelen op een boerderij worden hoge eisen gesteld. Door omstandigheden als stof, zand, vocht en ammoniak hebben zonnepaneleninstallaties het zwaarder te verduren. Energy Shift biedt agrariërs daarom kwaliteitszonnepanelen met een hoge opbrengstgarantie, waarbij al het werk uit handen wordt genomen.

Lees het hele artikel over belastingvoordelen en subsidies.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden