Shutterstock

Inside Voer

Brokprijzen blijven maar stijgen

3 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De brokprijzen zijn ook in april verder gestegen. Dat blijkt uit de cijfers van Wageningen Economic Research over de maand april. Belangrijke grondstoffen voor brokken, zoals maïs en soja, zijn de afgelopen maand aan een nieuwe rally begonnen. Dat werkt in belangrijke mate door in de brokprijzen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Standaardbrok A staat in april op €26,85 per 100 kilo. Een maand eerder was dat nog €26,30 en in januari €25,30. A-brok is daarmee dit jaar al ruim 6% duurder geworden. Eiwitrijke brok (B) kost in april gemiddeld €29,25 per 100 kilo. De prijs hiervan was een maand eerder nog €28,70 per 100 kilo. Snijmaïskernbrok vormt een uitzondering op de stijgende brokprijzen. De prijs is gelijk gebleven aan vorige maand met €38,65 per 100 kilo.

Ook de varkensbrokken zijn in prijs gestegen. Vleesvarkensbrok is €0,50 duurder geworden ten opzichte van maart en kost nu €27,45 per 100 kilo. Zeugenbrok dracht is gestegen van €27,90 in maart naar €28,45 per 100 kilo in april. Zeugenbrok lakto komt uit op €32,80 per 100 kilo. Babybiggenkorrel en start/overgangskorrel zijn beide €0,55 duurder geworden en komen uit op respectievelijk €38,75 en €31,75 per 100 kilo.

Stijging nog niet ten einde
De prijsstijging van vooral maïs en soja lijkt nog niet ten einde. Een verder stijging van de brokprijzen is daarom te verwachten en wordt ook door de Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator aangegeven. Vooral in het Middenwesten van de Verenigde Staten – het belangrijkste teeltgebied voor maïs – zorgt het weer voor problemen bij het zaaien van maïs en soja. Delen hebben te maken met vorst en vooral in het zuiden van de cornbelt zijn akkerbouwers eruit geregend na enkele tientallen millimeters neerslag. In een toch al gespannen markt heeft dat een extra prijsopdrijvend effect.

China wijzigt strategie
China blijft werken aan het herstel van de varkensstapel na de desastreuse uitbraak van de Afrikaanse varkenspest en koopt daarvoor grote hoeveelheden voergrondstoffen. Het land heeft vanwege de hoge maïs- en sojaprijzen de strategie gewijzigd. In april heeft de Chinese staat besloten het aandeel van de relatief goedkopere tarwe in het rantsoen te vergroten. Vooralsnog lijkt dit nog maar weinig effect te hebben op de maïs- en sojaprijzen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden