Nieuws Glyfosaat

Frans glyfosaatverbod van de baan

29 Mei 2018 - Niels van der Boom

De Franse overheid heeft geen verbod ingesteld op het gebruik van de herbicide glyfosaat, ook wel bekend als RoundUp. Daarmee kan president Emmanuel Macron zijn belofte niet inwilligen. Na de Europese verlenging voor 5 jaar, pleitte Macron voor een verbod binnen 3 jaar.

Landbouwminister Stéphane Travert presenteerde 28 mei het nieuwe agrarische beleid aan het Franse parlement. Hierin is geen verbod op glyfosaat meegenomen. Wel is in het beleid opgenomen dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet worden teruggebracht. Dit betekent ook dat het verbod op neonicotinoïden in Frankrijk wordt doorgevoerd.

De wetenschap is controversieel

Meer onderzoek
Agrarisch belangenbehartigers en minister Travert pleitten voor een wettelijke basis om glyfosaat te verbieden. Volgens de minister is die er nu niet. De bestaande argumenten zijn niet overtuigend genoeg. "De wetenschap is controversieel over het onderwerp. We moeten daarom eerst onze kennis uitdiepen over het onderwerp", zo zei hij over een mogelijk verbod.

Na een hernieuwde licentie voor 5 jaar, toegekend door de Europese Commissie in november 2017, beloofde Macron een verbod binnen 3 jaar. Dit zodra alternatieven voorhanden waren. In februari liet de minister van Ecologie, Nicolas Hulot al weten dat een derogatie werd overwogen voor bedrijven die niet zonder glyfosaat konden. Uiteindelijk blijft het middel ook voor Franse boeren beschikbaar tot 2023 in plaats van 2021.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden