Analyse Countus Akkerbouwindex

Aardappelmarkt vormt Akkerbouwindex

5 Juni 2018 - Niels van der Boom

De omschakeling naar het aardappeltermijncontract voor april 2019 heeft de Countus Akkerbouwindex in een ander daglicht gezet. Het fors hogere prijsniveau op de termijnmarkt laat de index met 28 punten stijgen. De andere gewassen geven de sectorbarometer echter weinig steun.

De Countus Akkerbouwindex bereikte in week 20 het niveau van 95,10 punten, het hoogste niveau sinds week 7 (eind februari) van 2017. Doordat de aardappeltermijnmarkt op een lager niveau handelde, zakte de koers de laatste 2 weken van mei iets terug. Toch bleef de Index zich op een hoog niveau bewegen, ten opzichte van het jaarverloop. Het verschil met eind april (week 18) is groot, toen bedroeg het indexcijfer nog 66.

28

punten

steeg de Index in mei

Aardappeltermijnmarkt
Het aprilcontract voor 2018 sloot vrijdag 27 april op een niveau van €5,80 per 100 kilo. Op de eerste handelsdag (30 april) sloot het aprilcontract voor 2019 op €15,50. Vervolgens ging deze verder omhoog, tot maximaal €16,90 per 100 kilo. Inmiddels is de prijs weer iets dalende. De maand mei werd afgesloten op €16,30. Dit zorgt ervoor dat de grafiek van de Akkerbouwindex een totaal ander beeld laat zien, ten opzichte van de voorgaande maanden.

Solide fundament
Ook de prijzen voor voertarwe geven de Index wat steun. Gedurende de maand mei schommelde de EU-voertarweprijs rond €18 per 100 kilo, om aan het einde van de maand mei te stijgen naar €19,10 per 100 kilo. Aangezien de 'spilfunctie' van tarwe in het bouwplan, biedt deze stijging een solide fundament voor de Index die hoogstwaarschijnlijk ook in juni aanhoudt.

Van de andere onderdelen van de Index: gele zaaiuien en Bintje-pootaardappelen, hoeft de Index weinig te verwachten. De beursprijs voor gele uien ging in mei onderuit. De maand begon met een notering van €6 per 100 kilo en zag €4,50 als dieptepunt, om de maand uiteindelijk met €5 af te sluiten.

De beursnotering in Middenmeer voor Bintje 35/45 pootaardappelen speelt nog slechts een zeer kleine rol in de Index. De aangiftecijfers van de NAK tonen aan dat het areaal Bintje-pootaardappelen in Nederland dit jaar met 134 hectare is gedaald (tot 682 hectare). Op 18 april vond de laatste beursnotering plaats, waardoor de bijdrage geen invloed heeft op de maand mei.

Areaalcijfers
De Akkerbouwindex wordt wekelijks berekend, om zodoende een inzicht te geven in de financiële situatie in de akkerbouwsector. Als basis wordt de prijsvorming van 4 gewassen gebruikt. Het areaal bepaalt hoe zwaar ieder gewas wordt meegenomen in de Index.

De huidige cijfers zijn berekend aan de hand van de areaalcijfers over 2017. Ze geven daarmee een accuraat beeld over de inkomsten van oogst 2017. Eind juni publiceert het CBS een eerste opbrengstverwachting voor 2018. Dit kan de Akkerbouwindex met terugwerkende kracht veranderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden