Nieuws Brexit

Inkomenssteun voor Britse boeren verdwijnt

13 September 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Subsidies in de vorm van inkomenssteun per hectare zullen in het Verenigd Koninkrijk gefaseerd afgebouwd worden, om zodoende in 2027 te verdwijnen. Dat staat in het nieuwe landbouwbeleid van de Britten. In plaats daarvan komt er een systeem van subsidies voor maatschappelijke diensten.

Het nieuwe beleid is vooral gericht op het belonen van maatregelen die gunstig zijn voor milieu en natuur. Daarbij zullen de boeren op den duur een contract moeten ondertekenen, waarin gedetailleerd beschreven staat hoe ze die maatregelen precies gaan nemen.

Evenveel geld beschikbaar
Het blijft echter onbekend of er evenveel geld naar de landbouwsector zal gaan, in vergelijking tot het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. Michael Gove, minister van Plattelandszaken, stelde in Farmers Weekly dat de introductie van het nieuwe beleid een betere toekomst voor de boeren gaat betekenen.

De minister zei verder dat het goed is dat de Britse landbouwsector de kans heeft om het fundament te leggen voor een groene brexit. Dit nadat de sector bijna 50 jaar gebonden is geweest aan lastige en verouderde regels. Het huidige Europese landbouwbeleid vindt Gove niets. "De grootste landeigenaars gaan daarin met de meeste centen aan de haal, zonder dat daar publieke diensten tegenover staan."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 13 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879937/inkomenssteun-voor-britse-boeren-verdwijnt][/url]
Vooral de laatste zin slaat de spijker op z'n kop, 15% van de ontvangers toucheren 75% van het GLB-geld in de EU. En die (groene) diensten, die vraagt Brussel net zo. Britse boeren daarintegen zullen wel veel concurerender kunnen exporteren met een lagere pond. En dat wil je toch, leven van je productie?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden