Shutterstock

Nieuws Voedsel1000

Brabants Voedseldebat: niet lullen, maar poetsen

22 Februari 2019 - Redactie Boerenbusiness

Hoe zorgen we voor lekker en gezond voedsel dat ook goed is voor mens, dier én omgeving? Die vraag stond centraal op de allereerste 'Voedsel1000', dat de provincie Noord-Brabant 19 februari organiseerde. Daarbij was de stemming minder anti-veehouderij dan verwacht.

Deze zogenoemde 'Voedsel1000' is afgeleid van de G1000, waarbij 100 tot 1.000 burgers, ambtenaren en politici bij elkaar komen om te praten over een bepaald onderwerp. In 's-Hertogenbosch kwamen ruim 400 personen bij elkaar die 'voedsel' een belangrijk onderwerp vinden. Het is een hele klus om zoveel mensen op een zinvolle en gestructureerde manier met elkaar te laten praten.

Maar, die klus werd geklaard. Al waren daarvoor wel een aantal spelregels van belang: 'vermijd de discussie' en 'je hoeft het niet eens te worden'. De doelstelling van de bijeenkomst is om te komen tot een Brabants Voedselbesluit. Deze moet als leidraad dienen en de provincie hoopt dat allerlei organisaties (variërend van de Brabantse Milieufederatie tot aan ZLTO) zich hieraan zullen committeren.

Maanden voorbereiding
De bijeenkomst van 19 februari is het startpunt en in de komende weken worden een aantal thema’s uitgewerkt in het zogenaamde 'Voedselforum'. De uitkomsten hiervan worden in juni gepresenteerd aan de hele groep. Er wordt dan namelijk gestemd over de voorstellen, die een onderdeel van het Brabantse Voedselbesluit gaan worden.

Wanneer de bijeenkomst een aantal uren gevorderd is, laat Floris Ran, de woordvoerder van D66-gedeputeerde Anne-Marie Spierings (portefeuille  Agrarische ontwikkeling, Energie en Bestuur van de provincie Noord-Brabant) weten opgelucht te zijn. "Ik ben maanden bezig geweest met de voorbereiding. Op het moment dat iedereen op de juiste plek zat en de discussies begonnen, voelde ik een enorme opluchting." Hij zegt dat het niet de bedoeling is dat de provincie een bepalende of sturende rol speelt. Om die reden is Spierings wel aanwezig maar neemt zij niet het woord.

Constructieve gesprekken
Naast de voedselproducenten, zijn ook professionals (periferie) politici, ambtenaren en burgers aanwezig. Zij beantwoorden vragen als 'wat maakt een toekomstbestendig voedselsysteem belangrijk voor Noord-Brabant?' en 'wat moet er gebeuren om het Brabantse voedselsysteem toekomstbestendig te maken?' Een blik in de zaal laat zien dat er mensen van allerlei leeftijden en pluimage aanwezig zijn. Die diversiteit zorgt er ook voor dat veel gesprekken op een constructieve manier verlopen.

Aan het einde van de dag kwam er een aantal ideeën als winnaar uit de bus: een eerlijke voedselketen, binnen 5 jaar kringlooplandbouw behalen en een eerlijke prijs om circulariteit te bevorderen vormen uiteindelijk de top 3.

'Het is wel erg lokaal'
De meesten vinden de uitslag vrij voorspelbaar, maar zien met name de meerwaarde in de dialoog die plaatsvindt. Huub Fransen, eigenaar van Fransen Gerrits (voerspecialist), had de stemming meer 'anti-veehouderij' verwacht. "Het is wel erg lokaal, alsof de wereld ophoudt bij de provincie Noord-Brabant." De meerwaarde van de bijeenkomst zit volgens hem in de dialoog, want de uitkomsten blijven erg abstract. Wil Meulenbroek, de voorzitter van de vakgroep melkveehouderij bij LTO Nederland, heeft ook die mening. "We hebben al zoveel gepraat, er moet eens wat gebeuren: niet lullen, maar poetsen."

Er zijn daarnaast flink wat kandidaat-statenleden aanwezig, zoals boer Gerrit Coppens (Senioren Brabant) of boerin Patricia Buis-Ivens (Lokaal Brabant). Ze zijn enthousiast over de bijeenkomst, met name omdat er sprake is van dialoog. Buis-Ivens: "Het lijkt alsof we tegengesteld aan elkaar zijn, maar eigenlijk staan we allemaal aan dezelfde kant van de lijn." Een van de zaken die naar voren kwam, is een eerlijke prijs voor boeren. "Bij Lokaal Brabant staan wij ook voor een eerlijke prijs voor de boeren en voor haalbaar en betaalbaar."

Daarentegen was niet iedere tafel zo 'open minded'. Boerin Jolanda is dan ook geschrokken van de negatieve manier waarop de ambtenaren van de provincie spraken over intensieve veehouderij. Boer Ruud uit Boxtel vindt het goed bedacht, maar is van mening dat dit eerder had moeten worden opgestart. "Het is te laat, deze dialoog hadden ze moeten houden voor het stikstofbesluit. Ze hebben niet half in de gaten hoeveel boeren nu stoppen en dat dat onomkeerbaar is. Met welke boeren denken ze dat voedsel nog te gaan maken?"

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden