Shutterstock

Nieuws Liquiditeitsmonitor

Liquiditeit akkerbouwer omhoog door coronasteun

27 Januari 2021 - 1 reactie

Het gemiddelde bedrag op de lopende rekening van akkerbouwers komt over het vierde kwartaal van 2020 uit op ruim €30.000, zo blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro. Het is een toename van €1.300 ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor. De uitbetaling van het noodfonds voor fritesaardappeltelers heeft de grootste bijdrage geleverd aan de groei.

"De effecten van de coronacrisis zijn voor de akkerbouwsector nog altijd voelbaar", staat in de liquiditeitsmonitor, een samenwerking van ABN Amro, Wageningen University & Research en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zo is nog sprake van vraaguitval in de fritesaardappelmarkt, al staat daartegenover dat de opbrengsten van peen en uien iets hoger liggen. In het vierde kwartaal van 2020 komt de gemiddelde stand op de lopende rekening van akkerbouwers uit op ruim €30.000, een plus van €1.300 ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019. Daarmee blijft het verschil met vorig jaar gelijk aan een kwartaal eerder.

Dat de stand op de rekening-courant over het laatste kwartaal van 2020 hoger is dan in het jaar daarvoor, komt volgens het rapport voornamelijk door het restant van de uitbetaling van de betalingsrechten door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de uitbetaling van het noodfonds fritesaardappelen. Ook overige coronamaatregelen, zoals het uitstellen van de belastingen, aflossingen en investeringen, hebben bijgedragen aan het op peil houden van de liquiditeit. Overigens meldt de bank daarbij wel dat dit om uitstel gaat en de meeste kosten in een later stadium dus alsnog gemaakt moeten worden.

Verslechtering van liquiditeit verwacht
ABN Amro schrijft verder voor het begin van 2021 een verslechtering van de liquiditeit op akkerbouwbedrijven te verwachten. "De kosten voor de teelt worden al gemaakt, terwijl er weinig inkomsten tegenover staan. In belangrijke afzetlanden gelden nog steeds strenge maatregelen en veel horeca- en foodservicebedrijven zijn en blijven gesloten", staat in het rapport. Daartegenover staat wel dat de verkopen vanuit supermarkten toenemen.

Ook verwacht de bank dat de prijzen voor fritesaardappelen laag blijven, als gevolg van het overaanbod dat ontstaan is in de afgelopen maanden. "De verwerkende industrie haalt bij de telers alleen alle gecontracteerde aardappelen op." Daarentegen zijn de voorraden op de uienmarkt juist relatief klein. Al met al zorgt het ervoor dat ABN Amro verwacht dat de inkomens op akkerbouwbedrijven voor oogstjaar 2020 lager zijn dan een jaar eerder. "De ontwikkeling van de kaspositie is daarbij afhankelijk van de marktomstandigheden, maar die zijn door de coronapandemie nog onvoorspelbaarder dan anders", zo sluit de bank af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
jpkievit 27 Januari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10890789/liquiditeit-akkerbouwer-omhoog-door-coronasteun]Liquiditeit akkerbouwer omhoog door coronasteun[/url]
Een voorbarig bericht van bb het verkoop seizoen duurt tot de nieuweoogst van 2021 en de opbrengst bekend is niet vroeger en niet later
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox