Shutterstock

Politiek GLB

Europees Parlement stemt in met het nieuwe GLB

23 November 2021

Het Europese Parlement heeft vandaag (dinsdag 23 november) in ruime meerderheid voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gestemd. Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski noemt dit GLB 'de grootste hervorming van het Europese landbouwbeleid in dertig jaar'.

De goedkeuring komt niet als een verrassing. Na drie jaar onderhandelen en een reeks van vertragingen ligt het nieuwe GLB nu op koers om op 1 januari 2023 ingevoerd te worden. In de onderhandeling heeft het parlement zich hard gemaakt voor de verankering van de biodiversiteitsdoelen, het ondersteunen van kleine en jonge boeren, een crisisreserve en maatregelen wanneer arbeidsregels overtreden worden. Dat laat het Parlement in een officiële reactie weten.

Crisisfonds
Hierdoor moet bijvoorbeeld tenminste 25% van de directe betalingen aan milieu- en klimaatmaatregelen worden besteed. Ook hebben de parlementariërs vastgelegd dat minstens 10% van de directe betalingen naar kleine en middelgrote boeren gaat en 3% van het GLB voor jonge boeren ingezet moet worden. Ook komt er een jaarlijks budget van €450 miljoen voor een crisisfonds waarmee boeren direct ondersteund kunnen worden in het geval van prijs- of marktinstabiliteit.   

Kritische geluiden
In het debat voorafgaande aan de stemming lieten verschillende parlementsleden nog wel de nodige kritiek op de plannen horen. Vooral de groene parlementariërs vinden dat het GLB niet ver genoeg gaat op het gebied van verduurzaming en het halen van de klimaatdoelstellingen. Zij noemen het vandaag goedgekeurde GLB meer van het huidige GLB en slechts voorzien van een dun groen laagje.

Andere parlementsleden noemden het voorstel juist een goed compromis. Zo waarschuwde Chris MacManus om 'perfectie niet de vijand te laten worden van goed'. Dit was in lijn met meer reacties van de voorstanders van het GLB-plan. "Het is allemaal niet perfect, maar het alternatief - het plan afstemmen en opnieuw beginnen - is nog veel slechter", was de strekking van de speeches van veel voorstanders.

Belangrijke hervorming
"Goed dat dit GLB-akkoord plenair gesteund wordt", laat CDA Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik weten in een bericht. "Dit resultaat is een compromis en tegelijkertijd misschien wel de belangrijkste hervorming sinds 1992. Het is essentieel dat het GLB na 2023 het behoud van agrarische familie- en gezinsbedrijven, jonge boeren en regionale voedselzekerheid blijft garanderen. Door dit akkoord komt er ook meer geld voor jonge boeren en bedrijfsopvolgers"

Europarlementslid Jan Huitema (VVD) laat in een bericht weten blij te zijn dat voor het eerst in de geschiedenis van het Europees landbouwbeleid een deel van de vergroening niet gestuurd wordt door generieke maatregelen vanuit Brussel. Volgens Huitema is het doel meer leidend geworden. "Het is een eerste goede stap, maar nog steeds worden generieke vergroeningsmaatregelen geëist en bedacht vanachter een bureau in Brussel. Die vragen veel van de boer, waarbij het de vraag is of ze in de praktijk het gewenste vergroeningseffect hebben."

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws FAO

FAO: Aanpassing Europees landbouwbeleid begrijpelijk

Nieuws GLB

Brussel maakt gehakt van Nederlandse invulling GLB

Nieuws Voedselzekerheid

Frankrijk brengt 300.000 hectare braak in productie

Achtergrond Farm-to-Fork

Voedselzekerheid ligt weer op het bord in Brussel

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief