Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Bijna 600 miljard euro nodig voor hervorming net

27 September 2022 - Redactie Boerenbusiness

Na een periode van hoge prijzen en grote schommelingen tekent zich een voorzichtige daling van de stroomprijs af. Lagere energieprijzen en de nadere uitwerking van Europese steunmaatregelen zorgen voor enige mate van stabilisering op de stroommarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen week schommelde de EPEX Spot tussen de €250 en €400. De extreme prijsschommelingen die we de afgelopen weken hebben gezien bleven achterwegen en gemiddeld daalde de stroomprijs. Op donderdag 22 september stonden de prijzen op het hoogtepunt van de week. Toen bedroegen de Nederlandse spotprijzen voor elektriciteit €383,93. Na de gebruikelijke daling tussen zaterdag en zondag daalde de stroomprijs maandag met nog eens €2. Bij het schrijven van het artikel stonden prijzen op het laagste punt, namelijk €246,51.

De daling van de stroomprijzen hangt samen met een doorzettende dalingen van grondstofprijzen. Een megawatuur TTF-gas kost op het moment van schrijven €169,00, het laagste punt sinds 22 juli 2022. De prijs van een vat Brent-olie is met $84,93 zelfs op het laagste punt sinds 24 januari 2022.

Hoewel plannen van de Europese Unie voor prijsplaffonds en extra belastingen op energie- en grondstofbedrijven vaag blijven, drukken de maatregelen volgens analisten de energieprijzen. Stabiliserend nieuws kwam ook van de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA). De Europese marktwaakhond adviseerde de Europese Commissie donderdag om een tijdelijke rem op de handel in elektriciteits- en gasderivaten in te voeren. Deze maatregel zou de grootste schokken uit de markt moeten gladstrijken.

November hulppakket voor ondernemers
Concrete plannen om de effecten van de energiecrisis te compenseren kwamen daarnaast uit Den Haag. Over het prijsplafond voor elektriciteit en gas dat de Nederlandse overheid vorige week aankondigde is inmiddels meer bekend. Op Prinsjesdag onthulde het kabinet de richtprijzen voor deze maatregel. Voor een kilowattuur elektriciteit betalen consumenten maximaal €0,70, dit tarief geldt voor de eerste 2.400 kilowattuur. Voor de eerste 1.200 kuub gas is het tarief €1,50. Toch blijft onzekerheid over de markt hangen, want een steunpakket voor het bedrijfsleven blijft vooralsnog achterwegen. Duidelijkheid over deze maatregelen laat nog wel even op zich wachten. In het actualiteitenprogramma Nieuwsuur kondigde minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat aan dat 'er in november een hulppakket voor ondernemers moet liggen'.

Onzekerheid
Dat energieprijzen langzaam maar zeker tot het niveau van voor de Oekraïne-oorlog zakken, is volgens analisten niet waarschijnlijk. De gedeeltelijke mobilisatie die Rusland vorige week afkondigde en het referendum in de bezette gebieden in Oekraïne zorgen ervoor dat onzekerheid rondom de prijzen van grondstoffen voortduurt. De EU staat voor een gigantische opgave om onafhankelijk te worden van fossiele energie uit Rusland. Er zou tot 2030 bijna €600 miljard geïnvesteerd moeten worden in de Europese elektriciteitsinfrastructuur om van het Russische gasinfuus af te komen. Dat blijkt uit een concept EU-document dat persbureau Reuters heeft ingezien. €400 miljard is nodig voor verzwaring van het net en €170 miljard voor digitalisering om het net 'slim' te maken. Dat is nodig om de variabele opbrengsten van zonnepanelen en windmolens op te vangen op het net. Door het net slim te maken kunnen de pieken en dalen in de productie van stroom zo goed mogelijk ingepast worden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden