Arla Foods

Analyse melk

Supertankers houden Belgische melkprijs hoog

3 Februari 2023 - Klaas van der Horst

De melkprijzen in België dalen net zo goed als in Nederland. Eind vorig jaar daalden de prijzen er zelfs eerder dan bij de noorderburen. Nu zijn het wel de grote 'supertankers' die de gemiddelde prijs hoog houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Concreet gaat het om Arla en FrieslandCampina. Als 'supertankers' in het Noordwest-Europese zuivellandschap houden zij de prijzen langer hoog dan de iets kleinere spelers. Dit blijkt ook duidelijk uit de Belgische Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness.

Een (rekenkundig) gemiddelde melkprijs voor de vijf grootste spelers op de Belgische zuivelmarkt is nog niet te geven, omdat coöperatie LDA in Recogne de januariprijs nog moet vaststellen. Toch is duidelijk dat de trend naar beneden is.

Gemiddelde daling minstens 2 euro per maand
In december werd door de vijf grootste spelers een gemiddelde melkprijs betaald van €58,80 per 100 liter (bij een jaarleverantie van 1 miljoen liter). Voor januari gaat daar minstens €2 per 100 liter vanaf, ervan uitgaande dat LDA de melkprijs gelijk houdt, maar dat is niet heel waarschijnlijk. Voor februari zijn nog maar drie melkprijzen bekend, maar ook voor die maand gaat er (bij de aanname dat LDA en Milcobel ook dan hun melkprijzen weer gelijk houden) dan weer minstens €2 per 100 liter meer van de gemiddelde melkprijs af.  

Hiermee lijkt het tempo van melkprijsverlagingen nog mee te vallen, maar definitief valt er nog weinig over te zeggen. Voor nu zijn de grote supertankers, die langzaam bewegen, even de beste plek om bij te zitten, maar voor hoe lang dat zo blijft, valt niet te zeggen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden