Voordeel voor goeddoener

Knoeien met water in landbouw vraagt om boete

22 November 2016 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Er wordt nog te weinig gebruik gemaakt van het 'vervuiler betaalt'-principe. Iets wat juist in de strijd voor een betere waterkwaliteit kan helpen. Zo onderzocht Wageningen Economic Research. Juist de inzet van heffingen en kortingen op belastingen kunnen een verdere stimulans gaan geven. 

Meer moeite om heffing te voorkomen

'Financiële prikkels kunnen worden ingezet bij het terugdringen van watervervuiling vanuit de landbouwsector', zo blijkt uit onderzoek van Wageningen. Hierbij kan gedacht worden aan heffingen, maar ook aan kortingen op belastingen. Op de lange termijn draagt het ook bij aan de betaalbaarheid van waterbeheer en de financierbaarheid van maatregelen.  

'Gewenst bedrag belonen en vervuilend gedrag belasten'. Daar keken de onderzoekers naar. Waarbij bleek dat land- en tuinbouw al veel doen, maar dat er nog relatief weinig gebruik gemaakt wordt van financiële prikkels en juist dit kan helpen om de waterkwaliteit te verbeteren.

'Naar verwachting doen ondernemers meer moeite om heffingen te voorkomen dan om bonussen of premies te ontvangen.' Ook educatie en wet- en regelgeving worden genoemd als methodes om het gedrag te veranderen. Toch zit er ook een maar aan, want wanneer de vervuiler moet gaan betalen vraagt het ook om een groot controleapparaat. Wanneer het mestbeleid als voorbeeld wordt genomen valt hier nog veel te winnen.

Onderwerpen die aangestipt worden zijn nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen en biociden, diergeneesmiddelen en zware metalen naar het water. Een belangrijk punt is wel dat nieuwe instrumenten in samenhang met bestaande instrumenten worden geïntroduceerd.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
petatje 22 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872389/Knoeien-met-water-in-landbouw-vraagt-om-boete-]Knoeien met water in landbouw vraagt om boete[/url]
Als het systeem er al komt, gaat de overheid zichzelf ook beboeten voor restanten van geneesmiddelen die in het water geloosd worden en ook voor de fosfaten en verdere rotzooi die bij de riooloverstorten geloosd worden?
Als men dit systeem in wil voeren wordt het tijd voor ons landbouw om de rechtsongelijkheid aan te vechten waardoor het systeem er normaliter niet komt. Hopelijk is LTO zo slim om direct nee te zeggen en anders naar de rechter te stappen.
W. Water 22 November 2016
De overheid beboet al jaren agrarische bedrijven die per ongeluk mest hebben geknoeid terwijl ze zelf alle gemeenten door de vingers zien met het overlopen van de overstort bij bv zware regenbuien.
zator 22 November 2016
@water, waarom maakt u geen bezwaar tegen een vergunning van een riooloverstort of vraag u handhaving aan voor een riooloverstort. Meeste overstorten zijn vergunt voor enkele malen per jaar, gaan ze vaker overstorten is de gemeente in overtreding. Alternatief is dat dan het toilet bij u overloopt.
Hanny 22 November 2016
En dan gaan we met zn alle weer op de fiets
harry 23 November 2016
Als ik het beter doe dan het berekeningssysteem van de overheid, mag ik dan ook meer bemesten en spuiten?
Joep 23 November 2016
Laten we de uitlopen van de waterzuiveringen eens gaan controleren op medicijnen.
info104 1 December 2016
Is de uitloop van waterzuiveringen die jij bedoelt Joep vrij van anticonceptie die door de vrouwen wordt gebruikt, hoeveel restproducten van medicijnen zitten er nog in dat water, wat gebeurd er als bij calamiteiten bv. verstoring van het zuiveringsproces , volgens mij word er gewoon geloosd, het komt immers toch in een groot water waarin de massa de zaak wel verdund . Doet een boer dat dan word hij zwaar beboet maar wie beboet die grote jongens die ons controleren , beetje krange boel
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden