Countus Melkvee Index

Koers van rendement melkvee ligt nog niet vast

6 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Het is zoeken naar de juiste koers op de zuivelmarkt. Die onzekerheid maakt het lastig om uitspraken te doen over de verdere ontwikkeling van het rendement op het melkveebedrijf. Ondertussen heeft de Countus Melkvee Index al wel een stapje terug moeten doen, maar dat is voor januari niet ongewoon. 

Vooral voor leveranciers aan FrieslandCampina voelde december waarschijnlijk aan als een kerspakket. Toen verhoogde de verwerker de melkprijs fors en gaf daarmee de melkveehouders meer financiële armslag. In januari verdween de premie weer deels. 

De Melkee Index blijkt minder volatiel en weet vrijwel heel januari stand te houden boven de 125 punten. Hier geldt het 10-jarig gemiddelde als 100 punten. In week 4 zakt de index weg naar 121,80 punten. Tot en met de zomer houdt de index op basis van de termijnmarkt en historische gegevens stand boven de 110 punten. Wat zicht geeft op een flinke rendementsverbetering ten opzichte van 2016. Of die zich ook doorvertaalt richting de melkveebedrijven gaat afhangen van de impact die het fosfaatreductieplan gaat hebben.  

Toch is er nog een kleine maar, want de melkmarkt bevindt zich op een soort van kruising. Na een sombere januarimaand wordt er begin februari een trendbreuk gezien. Export en de melkaanvoer zijn nu aan zet om te bepalen welke koers de prijzen gaan volgen. Werken deze twee factoren niet mee dan is het goed mogelijk dat prijzen juist nog een stapje terug gaan doen.

Minder onzeker hierin is de voerprijs. Krachtvoer steunt op een grote wereldwijde beschikbaarheid van graan, waar de meer lokale voederwinning ademruimte krijgt door zicht op minder melkkoeien in Nederland. Ook in Frankrijk en Duitsland heeft de veestapel een krimp laten zien wat helpt om de vraag naar lokaal voer in te dammen. Ook andere onderdelen zoals mest en rente geven niet direct zicht op kostenverhoging.   

Melkvee Index

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden