Nieuws Droogte 2018

Komt er beregeningsverbod rondom IJsselmeer?

20 Juli 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Het waterschap in Friesland (Wetterskip Fryslân) zal waarschijnlijk volgende week een verbod op het beregenen van grasland instellen. En ook een verbod voor akkerbouwers zal naar verwachting niet uitblijven. Andere waterschappen rond het IJsselmeer overleggen nog over een eventueel beregeningsverbod.

De vraag naar water van de diverse waterschappen rondom het IJsselmeer is nu nog in evenwicht, zo stelt Wilma Nabring van Wetterskip Fryslân. "We verwachten echter dat de vraag op korte termijn het aanbod gaat overstijgen."

Besluiten nemen
De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) zal op woensdag 25 juli definitief een besluit nemen over de waterverdeling tussen de waterschappen; het zal hierbij om besluiten op landelijk niveau gaan. Er wordt verwacht dat categorie 4 van de verdringingsreeks op die datum in werking treedt. Dat houdt in dat de landbouwsector minder water gaat krijgen, omdat het minder belangrijk is dan het andere watergebruik (zoals drinkwater).

De betrokken partijen, onder meer LTO Noord, worden maandag 23 juli ingelicht door Wetterskip Fryslân. Ook de andere waterschappen rondom het IJsselmeer, zoals Amstel Gooi en Vecht, laten weten dat er overlegd wordt over een algeheel beregeningsverbod.

Volgens een woordvoerder van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is er bij hen nog geen sprake geweest van beregeningsverboden. Wel wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden; zo moet de instroom van zout water genoeg tegendruk krijgen vanuit de rivieren.

Historisch
Het zou bijzonder zijn als er daadwerkelijk een algeheel beregeningsverbod bij de waterschappen rondom het IJsselmeer komt. Dat is namelijk voor het laatst in het historische jaar 1976 gebeurd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Hoeve 26 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879365/komt-er-beregeningsverbod-rondom-ijsselmeer][/url]
Hoe zit het met het oppompen via een eigen aangelegd bronsysteem? Gelden daar dezelfde regels voor?
M.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden