Shutterstock

Nieuws Kuilgras

Zomerkuilen droog, maar met beter eiwitgehalte

8 September 2020 - Jorine Cosse

De Nederlandse zomerkuilen zijn broeigevoeliger dan vorig jaar, maar scoren ondanks de droogte niet beklagenswaardig. Dat blijkt uit een analyse van Eurofins. Naast een toegenomen broeigevoeligheid bevatten de zomerkuilen relatief veel suiker en in vergelijking met vorig jaar ook meer eiwit.

De zomerkuilen van dit jaar zijn met een droge stof gehalte van ruim 50% zeer droog. Hierdoor scoort de broei-index dan ook historisch hoog op 40, zeker ten opzichte van het gemiddelde van 30. Door de droogte scoort de conserveringsindex laag met een score van 85. De kuilen laten zich minder makkelijk aanrijden waardoor de conservering minder goed lukt. Ondanks dat de kuilen droog zijn, komen de voederwaarden aardig goed uit de bus.

Waarden
Ondanks dat het droge stof gehalte met 526 erg hoog is (2019: 491) zijn de kuilen niet 'verhout'. De NDF (verteerbaarheid) staat op 509-, de ADF (hoeveelheid cellulose + een gedeelte van de lignine) noteert 276- en de ADL (lignine-gehalte) komt uit op 26 gram per kilo droge stof.

Met een gemiddelde van 90 gram per kilo droge stof scoort het suikergehalte relatief hoog. Het eiwitgehalte daarentegen scoort met 171 gram per kilo droge stof gemiddeld voor een zomerkuil. In vergelijking met het eiwitgehalte van vorig jaar (166 gram/kg droge stof), scoren de kuilen dit jaar beter. De kwaliteit van het eiwit laat met een DVE van 65 (2019: 61) ook niet te wensen over.

Advies
Eurofins geeft als advies dat (melk)veehouders met deze waarden en het hoge droge stofgehalte in de kuilen de voersnelheid het beste hoog kunnen houden. Zo kan de broei het beste voorkomen worden. Ook raden ze aan om in volgende, vergelijkbare zomers een inkuilmiddel in te zetten om de pH sneller omlaag te krijgen.

Met het oog op de najaarskuilen geeft Eurofins ook nog advies om tot een goede eiwitopbrengst te komen. Ze geven onder andere aan om, wanneer er ruimte voor is, nog stikstof-kunstmest uit te rijden. Het perceel kan voor de gift nog gemaaid worden om het gras een goede kans te geven om mooie gehaltes te creëren in het najaar.

Bron: Eurofins Agro
Gemiddelden zomerkuilen 2020   2019
  gr/kg ds   gr/kg ds
Droge stof 526   491
DVE 65   61
OEB 40   40
VEM 886   878
RE totaal 171   166
     
Broeigevoeligheid 40   34
Conserveringsindex 85   86
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden