Eigen foto

Ruwvoertour Gras- Week 24

Voederwaarden tweede snede snel onderuit

16 Juni 2021 - Erik van der Deure

We zijn half juni gepasseerd en hebben inmiddels enkele warme dagen achter ons liggen. Daardoor hebben de meeste graslandpercelen het bloeistadium al bereikt of gehad. Het advies is dan ook om niet te lang te wachten met maaien om de kwaliteit te behouden.

De 4 weekse regel die veel melkveehouders aanhouden voor het maaien van de volgende snede, kan misschien wel niet helemaal opgaan voor de melkveehouders die de eerste snede eind mei of begin juni hebben gemaaid. ''Het groeiseizoen startte wat later en daardoor zagen we dat de bloeidatum van het Engels raaigras ook wat op zich liet wachten. Dit was terug te zien aan de late eerste snede, die op sommige plekken rond begin juni vrijwel geen bloei liet zien", aldus Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist Zuidwest-Nederland van Limagrain.

Kwaliteit in gevaar
De vers gras monsters van de tweede snede brengen positieve geluiden teweeg. Het advies is dan ook om de tweede snede niet te lang te laten staan. "Laat de tweede snede zijn aar zien of zit die bijna bovenin, dan kan er worden gemaaid. Ook wanneer de eerste snede nog maar 3 weken geleden is'', vult Leo Tjoonk, teamleider ruwvoer van Agrifirm, aan.

Door de warme dagen van de afgelopen weken is het gras en de grond van de percelen droog en zijn korte veldperiodes goed te behalen. Als de capaciteit er is, dan kan een lichte tweede snede rond de 2.000 kilo droge stof binnen 24 uur worden ingekuild. Een droge stof percentage voor de tweede snede van 35% is dan ook goed na te streven.

Regenval in het vooruitzicht
Met oog op het weekend (week 23), waar er verdeeld in het land verschillende regenbuien worden verwacht, start een licht gemaaid graslandperceel weer makkelijk op. De benodigde vocht, in combinatie met de warme dagen, zorgt dan voor een vlotte hergroei.

Weersvooruitzicht komende 7 dagen                                                   Bron: Sencrop 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden