Eigen foto

Ruwvoertour Week 30

Schreeuwende vraag naar regen in het westen

27 Juli 2021 - Erik van der Deure

De regenval in Nederland lijkt wel steeds plaatselijker te worden. Waar ze in Limburg geen druppel regen meer kunnen en willen zien, is er in andere delen van het land bijna een schreeuwende vraag naar regen. De voorspelde buien komen dan ook goed uit. 

De grasgroei in de afgelopen 2 weken is niet enorm en lag in sommige delen van het land zelfs een beetje stil. Voor de weidegang zorgde dit er zelfs voor dat er een aantal hectares bij gepakt moest worden om voldoende grasaanbod te houden. Dit is 1 op 1 te herleiden aan het neerslagtekort, wat zich met name in het westen van het land afspeelt. 

Neerslagsom maand juli                                                                        Bron: KNMI

Het gras heeft het in die gebieden dan ook zwaar en met een gemiddelde grasgroei van 32 kilo droge stof per dag, is er een forse daling in groei te zien. Ook helpen de vele tonnen gras die al geoogst zijn niet mee. "Met name op de zandgronden zien we een tekort aan stikstof en kalium ontstaan. Dit komt door de goede grasoogst tot nu toe", vult Leo Tjoonk, teamleider ruwvoer van Agrifirm aan. Kali zorgt namelijk voor het vochttransport in de plant en bij een tekort aan kali daalt het ruw eiwit in het gras en is het eerder vatbaar voor bijvoorbeeld roest.

Gemiddelde grasgroei per dag                                                      Bron: Agrifirm 

Grasplant is lui geworden
Door de vele regen in de afgelopen maanden is het grasplantje lui geworden. De wortels hebben zich niet diep hoeven wortelen om vocht op te zuigen, maar konden dit dicht tegen de oppervlakte redden. "Wanneer er dan een goede snede gras wordt gemaaid en er komt geen regen meer, dan moet het kleine plantje in een sneltreinvaart dieper gaan wortelen en dat valt niet mee'', vertelt Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist Zuidwest-Nederland van Limagrain.

Voor de deelnemers van de Boerenbusiness Ruwvoertour is 2021 een goed grasjaar en wordt er alweer naar de 4e snede gras toe gewerkt. Afgelopen vrijdag (week 29) heeft de Limburgse melkveehouder Kusters de derde snede ingekuild en is maandag (week 30) het grasland bemest. "We hebben gelijk weer een mooi buitje regen gehad op het geïnjecteerde land gehad en als het mee zit kunnen we met 4 weken weer achter hem aan", aldus Kusters. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden