Eigen foto

Ruwvoertour Roel Assies

'Najaarsneden ook passend in melkveerantsoen'

26 Augustus 2021

De Boerenbusiness Ruwvoertour volgt dit jaar 10 percelen maïs en gras verdeeld over Nederland. Hoogste tijd om te stand van zaken op te maken met de 10 deelnemende melkveehouders. Deze keer is dat Roel Assies, melkveehouder in Zeewolde (Flevoland).

Hoe is het groeiseizoen tot nu toe verlopen?
"
Voor de eerste snede is er al vroeg 40 kuub drijfmest uitgereden op 22 februari. Het was een nat en koud voorjaar, waardoor de groei van het gras pas later op gang kwam. Toch ben ik tevreden met het water wat is gekomen dit seizoen. Omdat een gedeelte van de graspercelen vorig jaar in de herfst ingezaaid werd, was de graskwaliteit later in mei op goed niveau waardoor er een goede kwaliteit eerste snede is gekuild. Het valt op dat de rode klaver al vanaf de eerste snede een erg mooi resultaat geeft."

Hoe verloopt het stalvoeren dit jaar?
"Het stalvoeren verloopt dit jaar erg goed en er is altijd optimale gras van het land gehaald voor de melkkoeien. Op een blok van 12 hectare kan worden gerouleerd met stalvoeren. Naast het stalvoeren wordt de eerste sneden nu ook gevoerd, de uitslag van deze kuil is nog niet binnen maar het is erg smakelijk voer wat dus goed wordt opgenomen."

Wat is je strategie voor de overige grassneden?
"
De overige sneden die worden ingekuild, wordt zowel in het jongveerantsoen als in het melkveerantsoen gevoerd. Dit wordt gedaan, omdat elke snede eigenlijk van goede kwaliteit is wat aan elke diergroep kan worden gevoerd. Er zijn hier niet echt slechte kwaliteit najaarsneden."

Zou je de overweging maken om te weiden?
"
Weiden wordt hier in de buurt hier en daar wel gedaan, maar met deze goede kwaliteit grond en verliezen met weiden is dit voor mij geen optie. "Wij doen hier aan Flevolands weiden, waarbij we het gras naar de koe brengen."

Hoe ervaar je de ruwvoertour tot nu toe dit jaar?
"Het is een interactieve en leerzame groep dit jaar waarbij het mooi is om te leren van verschillende onderwerpen. Soms zijn er ook discussies waarbij nieuwe argumenten naar boven komen, waardoor je nieuwe inzichten krijgt."

Regenradar
Powered by Agroweer

Ruwvoertour Silvain Kusters

'Dik tevreden over het afgelopen ruwvoerseizoen'

Ruwvoertour Hans Schoenmakers

Veel ruwvoer, maar met 'tragere' eerste snede

Ruwvoertour Frank Rooker

'De wei moet aantrekkelijk zijn voor de koe'

Ruwvoertour Voederbieten

Melkveehouder ziet steeds meer heil in voederbieten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief