Wachten op duidelijke wetgeving

Amerikaanse boeren in de ban van de drone

24 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

Nu hebben drone’s, die officieel UAV’s heten, nog vooral een militair tintje maar dat gaat snel veranderen. Volgens de internationale brancheorganisatie voor UAV’s zal de sector voor agrarische drones enorm gaan groeien. Bijna 80 procent van alle UAV’s worden dan bij boeren en andere agrariërs ingezet.

The Association for Unmanned Vehicle Systems International, de brancheorganisatie voor UAV (Unmanned Aerial Vehicle) gebruikers en fabrikanten wereldwijd, verwacht dat 80 procent van de commerciële drones in de agrarische sector gebruikt zullen worden, schrijft USAToday. Momenteel is het in de Verenigde Staten wachten tot de Federal Aviation Administration duidelijke regels opzet voor het gebruik van dergelijke onbemande apparaten. Wanneer dat gebeurd is verwacht de AUVS dat meer dan 100.000 banen kunnen worden gecreëerd in de UAV-sector.

De AUVS verwacht dat in 2025 die doelen kunnen worden bereikt. Voor de overheid is er ook goed nieuws want de sector zal goed zijn voor zo’n half miljard dollar aan belastinggeld. Iowa is de grootste maïsproducent en op een na grootste sojaproducent van de Verenigde Staten. Wanneer het gebruik van UAV’s echt loskomt kan deze staat op zo’n 1.200 extra banen en 950 miljoen dollar omzet rekenen. Volgens veel kenners en onderzoekers wordt het gebruik van een drone strak gemeengoed in de agrarische sector. Ze vervangen hiermee satellieten en vliegtuigen om het gewas te monitoren. Die methodes zijn namelijk duur, onpraktisch en niet altijd even betrouwbaar. Door actuele gegevens te verzamelen over het gewas krijg je als boer niet alleen een veel beter beeld van wat er op je land groeit. Ook zorgt het uiteindelijk in een reductie van zaaizaad, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

De verwachtte groei in de sector van UAV’s zorgt ervoor dat momenteel veel bedrijven in deze sector springen. Een daarvan is het Amerikaanse RoboFlight, die recent een fabriek in Des Moines opende. Het bedrijf pakt de verkoop van drones slim aan. Het heeft namelijk een overeenkomst met John Deere gesloten om via hun dealernetwerk de vliegende apparaten te gaan verkopen. Als er in de showroom een Deere trekker en combine staan, met daarnaast een drone, hoopt het bedrijf zo eerder het spul aan boeren te slijten. Naast de verkoop van systemen voert het bedrijf ook zogenaamd drone-loonwerk uit. Sinds januari van dit jaar is al bijna 162.000 hectare gescanned, zegt directeur Phil Ellerbroek. Hoeveel geld dat oplevert wil hij niet zeggen.

‘Een drone is een prachtig apparaat maar je moet er eerst verschillende sensoren onder bevestigen om ze nuttig te maken’, zegt Ellerbroek. ‘Denk hierbij aan een thermische sensor om stress in planten te ontdekken voor je dat met het blote oog doet. Alleen maar mooie foto’s maken is niet genoeg. Wanneer we de data niet kunnen omzetten in iets nuttigs voor de boer dan is de techniek uiteindelijk alleen maar hete lucht.’

Naast het omzetten van de data die drones vergaren zit er nog een addertje onder het gras. De technische ontwikkeling gaat namelijk veel sneller dan de wetgeving, die vooral is gericht op het militaire aspect van de UAV’s. De FAA werkt momenteel aan een nieuwe wet voor drones die minder dan 24 kg wegen. Hieronder vallen bijna alle agrarische drones. Nu gelden in de Verenigde Staten, en ook in Nederland, de regels die zijn opgesteld voor modelvliegers. Dit houdt in dat je de drone alleen hobbymatig mag inzetten, niet uit het zicht mag verdwijnen en niet in de buurt van bebouwing en vliegvelden. Gebruik je een UAV professioneel dan heb je een vergunning nodig en daar kleeft nogal wat papierwerk aan vast. De onduidelijke wetgeving zet momenteel de rem op de ontwikkeling van UAV systemen voor de agrarische sector, zeggen specialisten. De overheid maakt zich vooral zorgen over de privacy.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden