Eind dit jaar praktijkrijp

Ook Schouten werkt aan optische sorteermachine

31 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

Ook sorteerspecialist Schouten uit Kampen komt met een visuele sorteermachine, voor onder andere pootaardappelen, op de markt. Vooral bij dit gewas is meer vraag naar het sorteren met behulp van cameratechniek. Schouten hoopt voor het einde van dit jaar een eerste prototype te hebben draaien.

De nieuwe camera-sorteermachine heet Visionair S. Naast pootaardappelen kunnen ook verschillende andere bol- en knolgewassen worden gesorteerd. Vooralsnog wordt alleen met pootgoed geëxperimenteerd. Afgelopen jaar heeft Schouten een nieuwe research & development afdeling opgezet. Hierbinnen zijn twee softwarespecialisten fulltime werkzaam aan de nieuwe sorteermachine. Vooral de beeldherkenning is een belangrijk onderwerp.

Volgens directeur Gerben Schouten is het belangrijk alles in eigen huis te ontwikkelen, voor een goede service en uitvoering in de praktijk. ‘In de ruim 75 jaar dat we bestaan hebben we altijd alles in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd’, zegt Schouten. ‘Het is hiermee een van de belangrijkste pijlers binnen ons bedrijf.’ Volgens vertegenwoordiger Bram Jansen kan, door alles in huis te ontwikkelen, sneller worden geschakeld tussen ontwikkeling en de daadwerkelijke uitvoering. Bovendien heb je dan meteen de juiste technische kennis in huis voor de installatie en reparatie.’

Dat Schouten het belang inziet van een optische sorteerder blijkt wel. Het R&D team werkt momenteel fulltime aan het eerste prototype, dat nu bij een pootgoedteler wordt getest. Voor het verwerkingsseizoen van 2014-2015 wil Schouten de nul-serie hebben draaien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden