Internet voor de derde wereld

Ook Google stapt in de markt van drones

15 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het rommelt in drone-land. Onbemande vliegende apparaten lijken dé trend in 2014. Zeker als het om de landbouw gaat. Zoekmachinegigant Google heeft nu het bedrijf Titan Aerospace overgenomen. Het Amerikaanse bedrijf heeft zich gespecialiseerd in de bouw van UAV’s, die worden gevoed door zonne-energie.

De drones van Titan Aerospace zijn niet bedoeld om mee rond te vliegen voor de fun. Het bedrijf bouwt speciale modellen die in de atmosfeer rondvliegen en als een soort satelliet werken. Daar zit ook direct de interesse van Google. Het is bekend dat zij al langer werken aan een soort vliegend wifi netwerk, genaamd Project Loon. Hierbij zouden ballonnen op grote hoogte rondvliegen om een internetverbinding mogelijk te maken op plekken waar dit via de grond niet kan, zoals bijvoorbeeld in Afrika.

De Solara drones van TA vliegen op een hoogte van ongeveer 20 kilometer. Dubbel zo hoog dan een passagiersvliegtuig. Het bedrijfje bestaat sinds 2012 en is gevestigd in Nieuw Mexico. De twee modellen die het bedrijf bouwt, met 20 man personeel, kunnen tot vijf jaar in de lucht blijven.

Volgens The Wall Street Journal was ook Facebook in de race om het bedrijf te kopen. Daarvoor had Zuckerberg een bedrag van 20 miljoen dollar over. Hoeveel Google uiteindelijk heeft betaald is niet bekend gemaakt. Facebook kocht eerder al dronebouwer Ascenta. Naar eigen zeggen werken ook zij aan een systeem waarbij drones voor een internetsignaal zorgen in de derde wereld. Aan het project werken onder andere de NASA, Nokia, Samsung en Qualcomm mee.

Het lijkt een nobel streven van de grote Amerikaanse firma’s om de derde wereld van een wifi signaal te voorzien. Echter, er zit veel meer achter. De Europese en Amerikaanse markt voor sociale media, internet en mobiele telefonie is totaal verzadigd. Afrika biedt voor al die bedrijven enorme groeimogelijkheden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden