Derde van apps geïnfecteerd

Android app downloaden? Pas op voor malware

22 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Uit een onderzoek van het digitale beveiligsbureau Opswat is gebleken dat Android apps vaak malware bevatten. Dit is schadelijke of kwaadwillende software. Zelfs een op de drie apps bevat malware. Het gaat vooral om apps die niet vanuit de Google Play Store worden gedownload.

Volgens Opswat zijn het vooral namaak-apps van Twitter en Angry Birds die ongewenste software bij zich dragen. Ook humor apps bevatten vaak malware. In totaal testte het bedrijf 12.000 apps, die werden gedownload buiten de officiële app store om. Alle apps werden door een database met bekende malware gehaald. Uiteindelijk bleek één op de drie serieus geïnfecteerd met schadelijke software.

De Metascan, die de programmaatjes scant op kwaadaardige software, gebruikt verschillende bibliotheken met bekende probleemsoftware. Hierdoor wordt ook veel dubieuze malware uit de apps gefilterd die als adware (reclamesoftware) zijn aangemerkt en daardoor soms niet als malware opgepikt. Het is aan de gebruiker zelf om te beoordelen of hij reclamesoftware schadelijk vind of niet. Zelfs wanneer de apps door twee bibliotheken werden gescand was een op de tien onveilig.

Omdat Android een open systeem is kan gevaarlijke software zich makkelijker in een app nestelen. Dit is een groot nadeel van Google’s besturingssysteem. Ook is het mogelijk apps van andere websites te downloaden. Bij Apple kan dit bijvoorbeeld niet. Download je alleen uit de Play Store dan zit je redelijk veilig. Wel moet je volgens Opswat oppassen voor dubieuze apps zoals ‘Virus Shield. Die kosten je geld maar doen absoluut niets op je telefoon.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden