Niet meer sms?en

Apple wil telefoongebruik in de auto verminderen

28 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het lijkt een nobel streven van de iPhone makers. Het bedrijf wil een beveiliging inbouwen zodat hun smartphone gebruikers niet meer kunnen sms’en of apps gebruiken terwijl ze rijden. Dat moet via een speciale sensor gaan of, via het geïntegreerde systeem dat sommige nieuwe auto’s al hebben.

Apple vroeg het patent voor de nieuwe techniek al in 2008 aan, maar maakte dat nu pas bekend. Uit onderzoek is gebleken dat drie op de tien bestuurders regelmatig een berichtje versturen, of op een app kijken, terwijl ze aan het rijden zijn. Hierdoor verminderd je reactievermogen met bijna een kwart en is de kans dat professionele bestuurders een ongeluk krijgen maar liefst 23 keer groter. Uit dit Britse onderzoek bleek ook dat vooral jongeren, tussen de 18 en 24, vaak de telefoon onder het rijden gebruiken.

Het patent is voor een speciale sensor die registreert of je aan het rijden bent of niet. Vervolgens wordt het toestel (gedeeltelijk) geblokkeerd. Bepaalde functies kunnen dan niet meer bediend worden. Een sms sturen via de spraakherkenning kan nog wel. Apple werkt momenteel met een aantal autofabrikanten samen aan het CarPlay systeem. Hierbij integreert de iPhone zich naadloos in het systeem van de auto. Ook deze techniek kan ervoor zorgen dat het versturen van berichtjes niet meer mogelijk is.

Voor Android zijn er al verschillende apps beschikbaar die de sms-functie blokkeren op je telefoon. Omdat Apple apps niet toestaat commando’s aan het besturingssysteem te geven is dit bij de iPhone niet mogelijk. Hopelijk is het systeem ook handmatig uit te schakelen. De trekker cabine is voor menig agrarisch ondernemer tegenwoordig zijn kantoor. Terwijl de trekker, met behulp van gps, over het land rijdt wordt de telefoon er vaak bij gepakt. Schakelt hij dan automatisch functies uit, dan word je daar niet blij van. Hopelijk is het daarom nog handmatig uit te schakelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden