Gericht op precisielandbouw

Amerikaans spuiten met nieuwe John Deere

11 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness
De nieuwe R4045 zelfrijdende veldspuit van John Deere gaan we in Nederland of andere West-Europese landen niet snel tegenkomen. Een typisch Noord-Amerikaanse machine die geheel is gericht op snel werken. Met een zeer uitgebreide boordcomputer en spuitsysteem richt Deere zich vooral op de precisielandbouw. Ook het middelen injectiesysteem is interessant.

De R4045 vervangt de 4940 veldspuit bij John Deere. Onder de motorkap ligt een 9 liter Powertech 346 pk motor die voldoet aan de Tier 4 B emissie-eisen. De hydrostatisch aangedreven machine behaalt in het land een maximale rijsnelheid van 40 km/u en op de weg zelfs 56 km/u. John Deere lanceerde vorig jaar de nieuwe 4-serie veldspuiten en voegt hier nu het nieuwe topmodel de R4045 aan toe. Deze is vooral voor grote landbouwbedrijven en loonspuiters bedoeld.

Er is één tankgrootte, van 1.200 gallon (4.542 liter) en boombreedtes  van 27, 30 of 36 meter. Een enkele pomp met twee flowmeters levert tot maximaal 870 liter per minuut. Nieuw is de Commandview II cabine, die in een standaard of premium uitvoering leverbaar is, net als op de bestaande twee modellen. Deze hebben meer ruimte en een groter glasoppervlakte. De bestuurdersstoel, zijconsole en Greenstar 3 terminal zijn herkenbaar van de John Deere oogstmachines en grote trekkers. Nieuw zijn een cruise control functie en vulautomaat, die Deere Load Command noemt. Deze kan de 4.500 liter in minder dan drie minuten tijd vullen.

Interessant is het middelen-injectiesysteem, dat voor minder restvloeistof en een schoner spuitsysteem moeten zorgen. Het reinigen van de boom gebeurt met lucht. Het Greenstar display heeft een videofunctie, Isobus en aantal programma’s voor precisielandbouw waaronder perceelsdocumentatie, variabele afgifte of basis van taakkaarten en on-screen mapping. Ook kun je er het weer op bekijken, data draadloos verzenden of direct contact zoeken met je dealer wanneer er problemen zijn. Om de machine veelzijdiger te maken kun je de veldspuit ook demonteren en vervangen met een kunstmeststrooier.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden