Smartphone en tablet

App voor makkelijker voorraadbeheer pootgoed

27 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

Voor een sluitend voorraadbeheer bij de pootgoedteelt waren de broers Guus en Tim Koetsenruijter uit Espel op zoek naar een methode die vooral simpel en gebruiksvriendelijk is. Zoiets is niet op de markt te vinden, dus liet het bedrijf zelf een app maken. Het resultaat is een applicatie voor smartphones die de broers flink wat werk uit handen neemt en de weg opent naar veel meer mogelijkheden.

Koetsenruijter Seed Potatoes specialiseert zich in de teelt van pootaardappelen. Gemiddeld worden 25 verschillende rassen geteeld voor diverse handelshuizen en de vrije handel. Daarnaast heeft het bedrijf de stammenteelt in eigen handen. Hierdoor loopt het aantal partijen, wanneer deze zijn uitgesorteerd, op tot wel 500 stuks. De beproefde methode van een whiteboard in de schuur bleek dan ook niet afdoende. Oplossingen die reeds in de praktijk aanwezig waren vonden de broers te complex en prijzig voor hun situatie. Een app, die hufterproef genoemd mag worden, is het uiteindelijk resultaat van maanden denk- en programmeerwerk. DCA-ICT ontwikkelde en bouwde de app, die de werktitel Inventarium draagt.

Voor de app tot stand kwam probeerde Koetsenruijter eerst een tablet uit, waarop een Excelsheet werd gebruikt. Dat bleek geen praktische oplossing. Met drie sorteerlijnen en vier tot vijf medewerkers moet iedereen met de app gemakkelijk op zijn smartphone overweg kunnen. Hij is dan ook geschikt voor alle platforms, zowel Android als iOS en Windows phone. De app werkt ook op tablets.

Het gebruik van de app heeft twee grote voordelen. Aan de ene kant is het bedrijf perfect op de hoogte van hun voorraad. Hoeveel product is geoogst, hoeveel verwerkt en hoeveel verpakt. Daarnaast scheelt het de broers veel administratieve taken. Een database van percelen, rassen en klasse worden via een beheerdersfunctie op de PC vooraf ingevoerd. Werknemers kunnen alleen gegevens invoeren en niet wijzigen. Voor handelshuizen is het ook mogelijk de voorraad in te zien. Zij zien echter alleen hun eigen rassen en niet de gehele voorraad. Ook voor de NAK is het mogelijk om gegevens te bekijken. Voor het beheer wordt al zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de NAK-gegevens.

De app gebruik je voor het eerst tijdens het rooien. Nadat een perceel is geoogst worden alle eigenschappen van dat product ingevoerd zoals: ras, herkomst en de hoeveelheid product afkomstig uit spuitsporen. Ook de locatie van het product in de bewaring wordt direct toegekend. Bij het sorteren worden de gegevens aangepast. Het gaat dan specifiek om maten en juiste tonnages. Tijdens en na de verpakking kan ook worden aangegeven of het product in kisten, bigbags of jutezakken is opgeslagen. Bij het opslaan van de locatie onthoudt de app om welke cel en welke rij het gaat. De individuele locatie per kist wordt niet onthouden. Er kan zowel met volle als halfvolle kisten worden gewerkt. De juiste gewichten kunnen vooraf worden vastgelegd. Het berekenen doet de app automatisch.

Koetsenruijter is voornemens de app eerst zelf een seizoen uit te testen. De laatste problemen kunnen zo worden opgelost. Vervolgens kunnen handelshuizen en de NAK gebruik maken van hun gegevens, die overal vandaan toegankelijk zijn omdat ze cloud-based zijn. Wanneer beide partijen tevreden zijn zal de app worden aangeboden aan derden door DCA-ICT.

Het doel is dat iedere pootgoedteler, ongeacht zijn bedrijfsgrootte, van de app gebruik kan maken. De kosten voor het systeem zijn nog niet bekend maar er zal rekening worden gehouden met de omvang van het bedrijf. Uiteraard hoeft het gebruik van de app niet beperkt te blijven tot de teelt van pootaardappelen. Ook voor andere agrarische producten of zelfs andere sectoren kan het interessant zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden