In Afrika en Azië

Kleine boeren aan de slag met precisielandbouw

30 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het STARS-project van de Universiteit Twente, een afkorting voor Spurring a Transformation for Agriculture through Remote Sensing, gebruikt satellietbeelden om boeren in Afrika en Zuid-Azië verder te helpen met hun teelt. Dat doet de UT niet alleen, maar in samenwerking met instituten uit onder andere Amerika, Afrika, en Australië. Het project ontving recent een subsidie van 7,5 miljoen euro, afkomstig van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Via satellietbeelden  worden de bedrijfjes van boeren in Sub-Saharisch Afrika en Zuid-Azië geanalyseerd. Hierdoor moet meer data beschikbaar komen, waardoor informatiesystemen kunnen worden verbeterd. Het zogenaamde remote sensing. Dat leidt vervolgens weer tot betere beslissingen en meer product. De kleine bedrijven hebben vooral problemen om jaar op jaar een stabiele oogst te krijgen. Producten worden vooral voor eigen consumptie verbouwd, waardoor de techniek stil blijft staan.

De kleinschaligheid maakt het zeer moeilijk om vanuit de lucht een goed advies te kunnen geven. Dit is een van de grootste hindernissen voor het project. Mede omdat op die kleine stukjes land ook nog meerdere soorten gewassen worden verbouwd. Omdat de resolutie van satellietbeelden de laatste jaren sterk is verbeterd, net als de frequentie waarop zij overvliegen, hopen de onderzoekers dat het vandaag de dag wel mogelijk is betrouwbare data te produceren.

Het project werkt niet alleen samen met boeren zelf, maar ook met toeleveranciers in de agrarische sector en lokale overheden en ministeries. Voor panklaar advies kan worden gegeven gaan de onderzoekers eerst lokale landbouwbedrijven bestuderen. Het project loopt voor een periode van 20 maanden en staat onder leiding van de faculteit ITC (Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie) aan de Universiteit Twente.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden