10 procent minder verkocht

Agco ziet de omzet en verkoop dalen

29 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

In het tweede kwartaal van 2014 zag Agco, het moederbedrijf van onder andere Massey Ferguson, Fendt en Valtra, haar omzet dalen naar 2,8 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal, een jaar eerder, werd nog een omzet van 3 miljard behaald. Een daling van 9,8 procent. De nettowinst per aandeel bedraagt nu 1,77 dollar. In dezelfde periode vorig jaar was dat 2,15 dollar. De verkoop daalde in het tweede kwartaal met 10 procent.

De eerste helft van 2014 was goed voor een totale verkoop van 5,1 miljard dollar. Dat is 6,7 procent lager ten opzichte van 2013. Wordt rekening gehouden met de ongunstige wisselkoersen dan daalt de verkoop 6 procent. Vooral in Azië en de Pacific werd minder verkocht. Daar daalde de verkoop met 13,3 procent. Noord-Amerika volgt met 12,2 procent. In Europa, Afrika en het Midden-Oosten zakte de verkoop met 8,6 procent.

‘Dalende gewasprijzen zorgen voor minder inkomen en een negatieve stemming onder boeren’, zegt Agco directeur Martin Richenhagen. ‘In Noord-Amerika en Europa daalde de vraag van machines. In Afrika was de vraag al zwak en dat blijft zo. Inmiddels zijn intern maatregelen genomen om de cashflow weer op gang te helpen.’ Richenhagen stelt verder zijn visie voor het derde en vierde kwartaal naar beneden bij.

‘Dankzij goede weersomstandigheden is in Noord-Amerika alles gezaaid en verwachten boeren daar een goede oogst. Ook in Europa is dat het geval. Het gevolg is lagere prijzen en een lager inkomen voor boeren. In Noord-Amerika zijn gedurende het tweede kwartaal vooral minder zware landbouwtrekkers, combines en veldspuiten verkocht. In West-Europa zakte de vraag vanuit Frankrijk en Duitsland, maar steeg de vraag in Groot-Brittannië iets. In Brazilië daalde de suikerprijzen waardoor ook minder werd verkocht. Omdat de markt voor eiwitrijke gewassen en biobrandstoffen wel gunstig zijn verwachten we op dat gebied een stijging in verkopen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden