Alternatief voor Dropbox

Overheid ontwikkelt een eigen cloudopslagdienst

12 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

De overheid werkt aan een eigen cloudopslagdienst die een stuk veiliger moet zijn dan de bestaande mogelijkheden. Dat schrijft website Tweakers. Het systeem, waarbij een aantal ICT-bedrijven zijn betrokken, is ‘opensource’. Dit houdt in dat ook derden er een eigen server mee kunnen opzetten.

Dropbox is momenteel de meest bekende cloudopslagdienst en gratis te gebruiken. De Tweede Kamer twijfelde echter aan hun betrouwbaarheid. Het start daarom een eigen alternatief, LocalBox genaamd. Naast de Tweede Kamer werken ook de Belastingdienst, Raad van State en Algemene Rekenkamer mee aan het project.

Localbox moet deze herfst beschikbaar zijn als opensource systeem. De beveiliging is het belangrijkste punt voor het systeem. Sla je documenten op dan gebeurt dit altijd versleuteld. Die sleutels zijn alleen in handen van de gebruiker. De documenten worden bij het versturen zogenaamd ‘end to end’ versleuteld. Dit houd in dat alleen de verzender en ontvanger toegang hebben tot het bestand en niet de opslagdienst zelf.

Brenno de Winter, journalist en medewerker van het project, laat weten dat gebruikers zelf een Localbox-account kunnen opstarten. Ook organisaties en providers kunnen van de dienst gebruik gaan maken. Vooralsnog is Localbox alleen toegankelijk via een app en niet via je browser. Dit heeft te maken met de veiligheid. Voor Windows smartphones is er een synchronisatie app, vergelijkbaar met de services van Dropbox en Google Drive. Voor iOS en Android toestellen kun je alleen bestanden openen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden