Elektrische groei in melkvee

Bewegingsplateau?s in stal en bodykoeler voor koe

12 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Melkveebedrijven gaan niet alleen steeds vaker zelf energie winnen via bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens, maar kunnen deze elektriciteit ook meer en meer benutten op het eigen bedrijf. Zo zijn er op de ATH in Biddinghuizen onder meer een elektrische mengvoerwagen, een elektrische trekker en een elektrische mini-shovel. Het tekent de trend van verduurzaming in de melkveehouderij.

De ontwikkeling van de elektrische machines krijgt spoedig een vervolg en wordt verder uitgebreid, zo geloven de fabrikanten. Bovendien wordt er gekeken naar de ontwikkeling van apps om zuinig te rijden met trekkers en zijn er zelfs aftakassen die het brandstofverbruik kunnen verminderen. En je hebt natuurlijk niet te vergeten de Multi Tool Trac die, genomineerd voor de innovatieprijs de Bronzen Sikkel, met een elektrische powertrain wordt aangedreven.

Uiteraard wordt er ook gekeken naar nieuwe methoden om duurzaam energie op te wekken, zo valt uit gesprekken op de ATH te ontdekken. Niet alleen qua machines, maar ook in de stal en uit de koe. Voorbeelden hiervan zijn plateau’s in de stal om bewegingsenergie op te wekken en een bodykoeler om warmte uit de koe te halen. Deze innovaties zitten echter nog in de fase ideevorming, waardoor een presentatie op de markt nog wel even op zich laat wachten.

Aangespoord door de steeds lagere prijs, laten veel melkveebedrijven tegenwoordig ook zonnepanelen op hun staldaken aanleggen. Inmiddels kosten zonnepanelen ongeveer een derde van wat het zes jaar geleden kostte. Melkveehouders hebben meer vertrouwen in de winstgevendheid. Zonnepanelen zijn vooral aantrekkelijk voor melkveehouders die asbest vervangen voor een nieuw dak, aangezien er dan een subsidie van de overheid kan worden gevangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Gas- en elektriciteitsprijs behoorlijk onstabiel

Analyse Energie

Gasprijs stijgt door verstoringen in Noorwegen

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs behoorlijk instabiel

Analyse Energie

Gas- en stroomprijs blijven stijgen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden