Bescherming big data

Overheid VS waakt over agrarische gegevens

8 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het duurt niet lang meer voor de Amerikaanse overheid ook agrariërs gaat beschermen voor het misbruik van hun gegevens. Het uitlekken van privéfoto’s en dergelijke zaken, vanaf zogenaamde clouddiensten, zorgt ervoor dat de beveiliging en strafbaarheid hiervan opnieuw onder de loep wordt genomen. Ook de agrarische sector krijgt, in de Verenigde Staten, straks zijn eigen regels.

Dr. Shannon Ferrell vertelde afgelopen week hoe het zit met de wetgeving omtrent het verzamelen en gebruiken van zogenaamde big data, tijdens de allereerste big data conferentie in Iowa. ‘Met de komst van GPS op trekkers en zelfrijders kunnen dealers en fabrikanten veel gemakkelijker het voertuig op afstand volgen en gegevens opslaan over het gebruik hiervan’, verteld Ferrell. ‘Echter, klanten zitten daar niet altijd op te wachten. Dit is te voorkomen door je dealer op te bellen maar, dat gebeurt bijna nooit. De machine wordt standaard afgeleverd met deze functie en nooit uitgezet.’

Nieuwe regels beschermen agrarische data

Wie in de Verenigde Staten nu het verzamelen van big data wil tegengaan is verplicht een advocaat in de hand te nemen. Met een geheimhoudingsverklaring wil Ferrell dat gemakkelijker gaan maken. Hij wil daarom een gedetailleerde verklaring samenstellen en door fabrikanten laten ondertekenen. Hierin moet duidelijk staan welke soort data beschermd is en welke openbaar beschikbaar. Maar, zelfs wanneer zo’n geheimhoudingsverklaring is getekend blijven er haken en ogen bestaan, zegt Ferrell.

Zo rest de vraag: Wat gebeurt er wanneer de fabrikant zijn beveiliging niet goed op orde heeft? Of, wat mag er met de informatie gebeuren wanneer deze al bekend is geworden via een andere weg? En, zijn gegevens die via een andere onafhankelijke bron zijn te verkrijgen ook geheim? Ferrell hamert erop dat die details ook goed vast moeten worden gelegd. Want, wanneer de data is uitgelekt kun je hier niets meer aan doen.

De overheid in de Verenigde Staten richt zich momenteel vooral op persoonlijke communicatiemiddelen als; telefoongesprekken, berichten en emailberichten. De bestaande wetgeving negeert de agrarische sector bijna volledig. Maar, er is goed nieuws. Volgens Ferrell staat dit op het punt te veranderen. Er komen namelijk nieuwe regels die beslissen over het feit of bedrijven ongevraagd gegevens mogen verzamelen en of dit op een anoniem of bedrijfsniveau mag gebeuren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden