Gegevens versnipperd

Cema wil inzicht in ongevallen met machines

13 Oktober 2014 - Niels van der Boom

Cema, de brancheorganisatie voor Europese landbouwmachinefabrikanten, gaat zich inzetten voor het bundelen van gegevens over Europese ongevallen met landbouwmachines. Die zijn momenteel namelijk zeer versnipperd. Door alle data te bundelen hopen de gezamenlijke fabrikanten actie te kunnen ondernemen, die landbouwapparatuur nog veiliger maakt.

In een bericht op hun website meldt Cema dat gebrekkige informatie niet afdoende is om actie te ondernemen. Zo ontbreekt vaak de achtergrond waarom bepaalde ongevallen voor komen, of zijn gegevens niet betrouwbaar genoeg. Hierdoor ontbreekt het aan een Europese strategie om te werken aan de preventie van ongevallen.

Uit onderzoek is gebleken dat minder dan één procent van alle ongevallen zijn veroorzaakt door het technisch disfunctioneren van de machine, schrijft Cema. In de meeste gevallen zijn het namelijk oude en slecht onderhouden machines waar ongelukken mee plaatsvinden. Of, de chauffeur misbruikt het apparaat of kent de werking die voldoende.

Volgens eigen zeggen wil Cema graag een diepgaand onderzoek starten naar dit onderwerp. De hoeveelheid beschikbare data is daarvoor momenteel ontoereikend. Waarom is dit belangrijk voor de gebruiker? Simpel, stelt Cema: Fabrikanten investeren momenteel wellicht geld aan het implementeren van veiligheidsmaatregelen die niets bijdragen aan het verminderen van ongevallen. Ondertussen wordt een belangrijk punt over het hoofd gezien, waardoor het aantal ongevallen juist toeneemt.

Als het aan de brancheorganisatie ligt wordt een onafhankelijke databank opgericht waarin EU-staten verplicht zijn hun gegevens aan te leveren. De Europese Commissie moet dit overzien. Met deze betrouwbare data kunnen dan stappen worden ondernomen.

Uit Nederlands onderzoek bleek eerder dit jaar dat het aantal ongevallen met landbouwvoertuigen sinds 1987 niet is verminderd. Let wel, het gaat hier om verkeersongevallen. In het onderzoek worden de cijfers vergeleken met het totaal aantal verkeersdoden in Nederland, die wel afneemt.

Verkeersongevallen met landbouwvoertuigen, in de periode tussen 1987 en 2012, zijn door Wageningen UR geanalyseerd. Hieruit blijkt dat ons land gemiddeld 15 dodelijke ongevallen kent, 87 met een ziekenhuisopname en 127 zaken waarbij alleen lichtgewonden vallen. De hoeveelheid ongevallen is hiermee in 25 jaar tijd niet afgenomen, maar stabiel gebleven. Statistisch gezien verdubbelde het aantal landelijke verkeersdoden, veroorzaakt door landbouwverkeer, naar 2 procent. Het aantal ernstige verkeersgewonden daalde wel, met 0,2 procent. Ergens is dat vreemd, want het aantal agrarische bedrijven in Nederland neemt af, en dus ook het aantal landbouwvoertuigen.

Volgens Stigas, een samenwerkingsverband van onder andere LTO, Cumela, FNV en CNV, vielen in 2013 15 dodelijke ongevallen op het agrarische bedrijf en in de groene sector. Dat waren er drie meer dan in 2012. Wel laat het aantal ongevallen een dalende lijn zien. Rijdende machines en machines op zich nemen een groot gedeelte van deze ongevallen voor hun risico, afgezien van het soort ongeluk. Ook vallen, vallende onderwerpen en dieren zijn aanleidingen voor ongevallen.

Uit algemene gegevens van het Engelse HSE behoort Nederland tot een van de veiligste landen om in te werken. Per 100.000 werknemers heeft minder dan 0,5 procent met een bedrijfsongeval te maken. Het gaat hier echter om de twaalf grootste arbeidssectoren, waaronder de agrarische.  Alleen Slowakije noteert een lager percentage. Luxemburg, Roemenië en Cyprus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden