25 procent middelenbesparing

Bedrijven willen vinger achter variabel spuiten

21 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Dat het variabel toedienen van gewasbeschermingsmiddelen grote voordelen heeft is bekend. Toch willen ruim twintig bedrijven hier verder hun vinger achter krijgen. Daarom is dit jaar gestart met het project IJKakker, op vernieuwingsbedrijf Op den Es in Drenthe. Uit de eerste resultaten van dit project blijkt dat bij de loofdoding tot 25 procent in middel kan worden bespaard. Daarnaast worden ook andere technieken uitgetest in de praktijk.

20 verschillende bedrijven staan achter het initiatief IJKakker. Dit zijn onder andere de WUR, DLV Plant en LTO Noord. Laatstgenoemde is projectleider. Samen willen ze zoveel mogelijk gegevens verzamelen wat betreft precisielandbouw.  Het doel is om een databank met meetgegevens over bodem- en gewasgegevens te verzamelen. Die zijn afkomstig van klei-, dal- en zandgrond. Deze metingen worden in Noordoost-Nederland uitgevoerd. Daarnaast evalueert het project zeven diensten voor de precisielandbouw.

Tijdens de opendag van Op den Es is een demonstratie uitgevoerd met het variabel toedienen van loofdodingsmiddel in aardappelen. De trekker is hiervoor uitgerust met een Yara N-sensor. Deze meet hoe groen het gewas staat en geeft dat direct door aan de veldspuit. In dit geval een CHD. Wageningen UR ontwikkelde hier een speciale rekenmodule voor. Zo kan tot een kwart aan middel worden bespaard, bovenop een lage standaard dosering. Die techniek is niet nieuw. Hardi-importeur Homburg ontwikkelde in 2007 al een dergelijk systeem, en kreeg hier in 2009 een prijs voor uitgereikt.

WUR publiceert in de nabije toekomst meer resultaten afkomstig van IJKakker. Het gaat dan om onderzoeken over beregening, bodemmetingen, plaatsspecifieke toediening en ziektedetectie. Uiteindelijk hopen de deelnemers de relatie tussen bodemeigenschappen en gewasopbrenst aan elkaar te kunnen koppelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Raven 25 Oktober 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10860141/Bedrijven-willen-vinger-achter-variabel-spuiten]Bedrijven willen vinger achter variabel spuiten[/url]
Hawkeye van Raven
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden