ABN Amro Smart Farming

Agrarische app store op handen voor de boer

24 Oktober 2014 - Niels van der Boom

De wereld van app stores is verdeeld tussen enkele grote partijen. Maar, als het aan verschillende internationale bedrijven ligt, komt er binnenkort nog eentje bij. Een speciale agrarische app store, genaamd FIspace. Ook Wageningen UR werkt hier aan mee. Specialistische applicaties voor de boer moeten hem helpen te beslissen op basis van precisielandbouw en vrijgekomen big data.

Tijdens het ABN Amro Smart Farming seminar, gehouden tijdens de Dutch Design Week op 23 oktober, vertelt Sjaak Wolfert, onderzoeker bij LEI Wageningen UR. Hij is een van de ontwikkelaars binnen dit project en werkt onder andere samen met Kverneland Group. Precisielandbouw, of smart farming, gaat ervoor zorgen dat zeer veel data vrijkomt tijdens ieder proces. Door die data te bundelen en te analyseren kan advies worden gegeven aan telers.

FIspace is een platform waar fabrikanten, adviseurs, agrarisch ondernemers en andere bedrijven aan deel kunnen nemen. Nu nog wordt een adviesmodule voor de phytophthora bestrijding specifiek van één bedrijf betrokken. Straks staat deze in de cloud en kun je er als gebruiker toegang toe krijgen via deze cloud. Door data van jouw bedrijf te delen kan de app in werking worden gezet. Bovendien is jouw teeltadviseur ook online en kan hij beslissingen ondersteunen.

Wolfert noemt enkele voorbeelden die nu al in FIspace zijn opgenomen. Dat zijn onder andere de weersverwachtingen, spuitadvies en certificering. Het project werkt via een zogenaamde 'island solution'. Deelnemende partijen kunnen ervoor kiezen om de ene app wel te ondersteunen en de andere juist weer niet. Via een soort Facebook heb je besloten contact met de fabrikant, teeltadviseur of de bank. De agrarisch ondernemer wordt zo minder boer en meer onderzoeker, meent Wolfert. Voor FIspace, onderdeel van Smart Agri Food, is in totaal een budget van 4 miljoen euro beschikbaar om 40 tot 50 agrarische apps te ontwikkelen voor FIspace.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden