Onderzoek precisielandbouw

Amerikaanse boer vreest misbruik big data

28 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Uit een enquête, gehouden door het American Farm Bureau Federation (AFBF), is gebleken dat ruim driekwart van de ondervraagde zich zorgen maakt over het misbruik van ‘big data’ door derden. Dat kan de overheid zijn, maar ook andere bedrijven. In totaal werden 3.380 personen ondervraagd.

Van de in totaal 3.380 ondervraagde waren er 2.654 agrarisch ondernemer. Ruim duizend mensen gaven aan momenteel gebruik te maken van precisielandbouw technieken. Van alle ondervraagde gaf 77,5 procent aan bang te zijn dat controlerende instanties en de overheid toegang eisen tot hun privé gegevens zonder toestemming van de eigenaar. 76 procent maakt zich zorgen dat andere hun big data zou gebruiken om te speculeren op de termijnmarkt.

In de Verenigde Staten wordt al veelvuldig gebruik gemaakt van precisielandbouwtechnieken en is dus relatief veel big data beschikbaar. Organisaties als AFBF maken zich grote zorgen wat er met deze gegevens gebeurt. Volgens AFBF directeur Bob Stallman heeft iedere boer het recht om te weten wie eigenaar is van de data en, waarvoor ze dit gebruiken. De eigenaren moeten dat gaan verduidelijken. En, de agrarische ondernemer is het met hem eens. 81 procent van de ondervraagde is van mening dat de data hun eigendom is. Daarnaast geeft 82 procent aan dat het niet weet wat derden met hun gegevens uitspoken.

Ondanks dit belangrijke vraagstuk staan de voordelen van precisielandbouw als een paal boven water. Het verzamelen van gedetailleerde weersgegevens, loggen van plantenrassen, analyseren van grondmonsters en opbrengstmeting hebben allemaal een sterk positief effect op het bedrijf. Met behulp van precisielandbouwtechniek zijn de inputkosten van zaaizaad, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen gemiddeld met 15 procent verlaagd, zegt de helft van alle ondervraagde. De gewasopbrengsten zijn gemiddeld 13 procent toegenomen.

De helft van alle deelnemers zegt dat ze in nieuwe of aanvullende technieken gaan investeren in de komende twee jaar. Uit het onderzoek blijkt verder dat 40 procent nog steeds helemaal niets met precisielandbouw doet. Interessant is dat 66 procent zegt geïnteresseerd te zijn in een onafhankelijke dienst die hun bedrijfsgegevens veilig kan opslaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden