Groei en ziekteherkenning

Gerobotiseerde veldschuur scant gewas

4 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Veel precisielandbouwtechnieken zijn gericht op de graanteelt. Zo ook in Australië. Maar, de Ladybird robot van de universiteit van Sydney slaat een heel andere weg in. Op het eerste gezicht ziet de robot eruit als een schuur op wielen, bekleed met zonnepanelen. Hiermee willen de onderzoekers groentegewassen als rode bieten en uien scannen, ziekte herkenning en met robotarmen taken uitvoeren zoals het verwijderen van onkruid.

De Ladybird robot (lieveheersbeestje) rijdt sinds juni van dit jaar rond over Australische ‘paddocks’ met rode bieten, uien en spinazie. Nu nog vooral met het doel om zoveel mogelijk informatie over het gewas te verzamelen. Hiervoor heeft het een hele batterij aan camera’s, een laser en een hyperspectraal camera aan boord. De volgende stap is dat hij ook actie gaat ondernemen.

Ladybird is speciaal voor de groenteelt ontwikkeld door professor Salah Sukkarieh, onderzoeker aan de universiteit van Sydney. Hij won er zelfs de ‘Researcher of the Year’ award mee. Met intelligente software kan de robot onbemand over percelen rijden en zo het gewas in kaart brengen, groente detecteren en classificeren. Dat doet het voor een heel aantal groentesoorten.

De Ladybird wordt elektrisch aangedreven. De benodigde stroom wordt door zonnecollectoren opgevangen. De volgende stap is het apparaat met een robotarm uit te rusten. Die kan onkruid verwijderen en in de toekomst ook autonoom groente oogsten. Op dit moment klokt de robot zijn uren met het scannen van gewassen. Volgens Sukkarieh gaat dat perfect.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden