Via satellieten

Britse app helpt bij variabel gewas bespuiten

4 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het Britse bedrijf Intelligent Precision Farming heeft met hun seeCrop app de European Satellite Navigation Competition (ESNC) gewonnen voor Groot-Brittannië. Hiermee won het 5.000 pond om hun app verder te ontwikkelen. Via satellietdata en metingen op de grond kan een boer in de app aangeven waar hij hoeveel gewasbeschermingsmiddelen wil doseren. Die data wordt vervolgens geïntegreerd in precisielandbouwsystemen.

Het hele systeem staat nog in de steigers maar de jury van ESNC was toch overtuigd seeCrop uit te roepen tot winnaar voor Groot-Brittannië. Naast het maken van taakkaarten voor plaats specifiek spuiten hoopt IPF ook op het gebied van advies een rol te kunnen spelen. Wanneer vanuit de lucht en in het veld namelijk een hoge ziektedruk wordt herkend kunnen naburige telers gewaarschuwd worden.

SeeCrop werkt niet alleen met plantziekte maar registreert ook onkruid binnen een perceel. Satellieten scannen het gewas vanuit de lucht en leveren veel belangrijke data aan. Daarnaast loop je als boer of adviseur met een iPad en de seeCrop app door het perceel om handmatig problemen in kaart te brengen.

Dat klinkt leuk maar de link tussen het vertalen van de verzamelde gegevens naar de trekker en veldspuit met GPS is er nog niet. Ook kan niet zomaar iedere veldspuit plaats specifiek werken.  Daarbij komt nog dat satellietgegevens op dit moment nog niet wordt ingezet op deze manier. Bovendien is inmiddels genoeg ervaring opgedaan met satellietscans en aangetoond dat de data vaak niet accuraat genoeg is. Metingen kennen een lage frequentie en zijn soms onbruikbaar wanneer de lucht bewolkt is. Juist daarom wordt in rap tempo overgestapt op UAV’s om gewassen te scannen. Echter, Britse organisaties zien brood in het idee. De toekomst zal uitwijzen of seeCrop haalbaar is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden