Lindsay Multi-Control

Beregening op afstand aansturen met app

4 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Begin dit jaar lanceerde de Amerikaanse fabrikant Lindsay het FieldNET systeem. Via deze software, geschikt voor PC of tablet, kun je beregeningsinstallatie op afstand managen. We hebben het dan over pivot installaties. Lindsay heeft nu nog een extra optie toegevoegd: Multi-Control. Via deze app kun je zowel de installatie als de pomp en afsluiters bedienen op afstand. Dat bespaart je flink wat tijd.

De Multi-Controller van Lindsay is te gebruiken voor pivots, sprinklers, druppelirrigatie en micro irrigatie. Dus niet de beregeningshaspels die wij gebruiken. Maar, wat niet is kan nog komen. Het gebruik van pivots neemt in ons land nog weinig toe maar de techniek is wel beschikbaar. Het moet alleen nog geïmplementeerd worden.

Met de Multi-Controller app kun je de installatie zelf bedienen en volgen via een iOS of Android device. Naast de beregening zelf bedien je er pompen en ventielen mee, kun je filters reinigen en de temperatuur van een waterpomp meten. Wat ook mogelijk is, en bij pivots veelal toegepast, is het toedienen van meststoffen en chemicaliën. Om de controller te gebruiken moet in het veld wel eerst in een box worden geïnstalleerd. Per pivot zijn tot vier kleppen te bedienen.

Volgens Lindsay werkt de Multi-Controller over heel de wereld. Zelfs wanneer je op vakantie bent is het mogelijk de beregeningsinstallatie aan of uit te zetten. Hiervoor moet je wel eerst een abonnement afsluiten. Zijn er problemen, dan krijg je automatisch een melding op de app. Dat zijn we nu ook al gewend van moderne haspels met een sim kaart. Derden kunnen ook meekijken via de app. Handig voor je teeltadviseur.

Een andere noviteit die Lindsay in de Verenigde Staten introduceert is hun magnetische flowmeter. Bestaande flowmeters werken met een propeller van metaal of kunststof. Die is echter onderhevig aan slijtage. Via een magnetisch veld meet Lindsay de doorstroming, zonder dat daarvoor iets in de waterstroom hoeft te worden geplaatst. Gegevens kunnen op afstand worden verstuurd. De meter is daarom van een grote accu voorzien.

Lindsay Corporation is onder andere eigenaar van de merken Perrot en Zimmatic. Het internationale hoofdkantoor bevindt zich in Rotterdam. Voor de Benelux is Farmstore de importeur van Lindsay systemen. Eerder dit jaar lanceerde ook Trimble een dergelijk systeem voor gebruik met pivots.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden