Nieuwe trekkers

Feestje voor McCormick en Landini in eigen land

18 November 2014 - Niels van der Boom

Het grootste nieuws van de Eima kwam dit jaar uit het huis van Argo vandaan. Dat is het moederconcern waar McCormick en Landini onder vallen. Niet zo vreemd dus dat ze in thuisland Italië twee nieuwe trekkerseries presenteerde. De McCormick X6 VT-Drive en de Landini 6L. De eerste is een viercilinder met CVT-transmissie. Die andere een sober model met schakelbak.

143

PK

levert het nieuwe viercilinder topmodel de X6.440

McCormick is het ‘premium brand’ van de Argo organisatie, die in Nederland door Nagel wordt vertegenwoordigd, net als Landini. De nieuwe X6 serie is een kruising tussen de oude X60 en de MC serie. Op dit moment zijn er twee modellen met een schakelbak. De X6.420 en X6.430. Deze hebben 111 en 121 pk. Daar komt nog een boost van 10 pk bij. Dat vermogen is afkomstig uit een viercilinder Betapower motor, uitgerust met SCR om aan de Tier 4A emissie eisen te voldoen. Argo bouwt de motoren in eigen huis.

Naast de standaard 36x12 drietraps powershift, met een maximum snelheid van 40 km/u, zijn er op de X6 ook een 40 km Eco en 50 km Eco snelheid mogelijk. Het grootste nieuws is de X6 VT-Drive. Die is op dit moment alleen in de X6.440 leverbaar. Deze trekker levert 133 pk zonder en 143 pk met boost. De CVT-transmissie is afkomstig uit eigen huis. Die in de X7 is afkomstig van ZF.

Ten opzichte van zijn voorganger, de X60, is de nieuwe serie ook qua bouw gewijzigd. Zo is de wielbasis met 9 centimeter verlengd, wat het rijcomfort ten goede moet komen. De cabine is mechanisch geveerd en de vooras onafhankelijk geveerd. De driepuntshef tilt 5.400 kg en je kunt kiezen uit een 540 en 1000 toeren PTO met of zonder eco functie. De standaard tandwielpomp levert 66l/min hydrauliekolie. De optionele plunjerpomp heeft een debiet van 110l/min.

Vorig jaar lanceerde Argo hun X7-serie met een CVT-transmissie. Die is vanaf 2015 ook daadwerkelijk leverbaar. Op dit moment is wel de versie met een viertraps powershift leverbaar. Bij deze versie behoudt je het 12” touchscreen, die optioneel de GPS aanstuurt. Ook de cabine is aangepakt, die wordt iets stiller. Op de Eima stond ook de X5-serie met een nieuwe vierstijlen cabine. De X4 werd eveneens aangepakt. Die krijgt een Tier 4 Final motor.

Eveneens nieuw op de Italiaanse beursvloer was de 6L-serie van Landini. Een simpele rechttoe-rechtaan trekker. Er zijn drie modellen met vermogens van 143, 163 en 176 pk. Allemaal hebben ze een Tier 4A motor met Adblue. Qua versnellingsbak kun je kiezen uit een 18x18, met mechanische shuttle, of een 54x18 bak met hydraulische shuttle, drie traps powershift en een kruipbak.

Het R&D team van Argo draait momenteel overuren om alle trekkerseries van de nodigde updates te voorzien. Het grootste project is om alle landbouwtractoren van een CVT-transmissie te voorzien. Bezoekers van de Eima konden ook een glimp opvangen van de geheel nieuwe X8, die eind 2015 het levenslicht moet zien. Veel details heeft McCormick nog niet bekend gemaakt. Wat we wel weten is dat de nieuwe serie uit drie modellen gaat bestaan en een CVT-transmissie krijgt. Waarschijnlijk loopt het maximale vermogen tot 300 of 350 pk.


Wellicht het grootste nieuws van de Eima show was de nieuwe X6 VT-Drive trekker van McCormick. Die werd in een opvallend gele kleur gepresenteerd maar, zo wordt verzekerd, hij is alleen leverbaar in het rood. (Foto: Terre-Net.fr)


Eveneens nieuw in Bologna is de 6L-serie van Landini. Simpele rechtoe-rechtaan modellen met een schakelbak en mechanische of hydraulische omkeerinrichting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden