Nieuwe bietenrooier en -muis

Ropa start geleidelijk met bouw aardappelrooier

20 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Op zondag 23 november organiseert rooierfabrikant Ropa in Beieren weer hun tweejaarlijkse open dag. Dat is inmiddels een begrip geworden voor de machinebouwer. Naast de nieuwe drie assige bietenrooier en bietenmuis zullen ook de twee aardappelrooiers aanwezig zijn. Maar, Ropa doet het nog rustig aan met de productie, zo schrijft Ufarevue.

25

rooiers

gaat Ropa volgend jaar bouwen voor de aardappelen

Na de overname van rooierfabrikant WM Kartoffeltechnik liet Ropa voor het eerst op de Agritechnica een gele rooier zien. Dit jaar bouwde de fabrikant twaalf prototypes van hun Keiler I en Keiler II getrokken bunkerrooiers. Die zijn nog grotendeels gebaseerd op de techniek van WM. Volgend jaar gaat Ropa een gelimiteerde serie van 25 machines uitbrengen. Wie graag een Ropa aardappelrooier wil bestellen zal tot 2016 moeten wachten.

Ropa wijzigde de rooimachines wel licht. Zo lost de bunker nu rechts, wat in lijn is met andere merken. Verder is de rooier beter toegankelijk en open gebouwd. Hierdoor blijft minder grond en loof in de machine hangen. Techniek van de bietenmachines worden ook toegepast. Denk daarbij aan de hydrauliek, automatische diepteregeling en disselbesturing. Beide modellen zijn Isobus gestuurd.

Ropa heeft grootste plannen met hun aardappelrooiers. Vanaf 2016 begint de productie echt en wil de fabrikant uit Sittelsdorf jaarlijks 300 getrokken bunkerrooiers gaan bouwen. Dat moet goed zijn voor een marktaandeel van twintig procent. Recent werd de fabriek in Zuid-Duitsland nog uitgebreidt om al die rooiers te kunnen gaan produceren. Dat Ropa ook graag een zelfrijder in het programma wil steekt het niet onder stoelen of banken. Maar, eer die het levenslicht ziet zal het naar alle waarschijnlijkheid 2016 of later zijn. Of gaan ze ons toch verassen op de Agritechnica in 2015?

Wie naar Beieren afreist kan daar ook de nieuwe Euro-Tiger 5 bietenrooier en Euro-Maus 5 bietenlader in actie zien. Die hebben beide een nieuwe motor en cabine gekregen. Verder heeft Ropa de assen en aandrijving van de rooier gewijzigd. De bunker heeft een maximale inhoudt van 30 ton. Onder de kap ligt een 15,6 liter Mercedes zescilinder die 626 pk levert. Ook de Euro-Maus 5 heeft een nieuwe motor. Een 7,7 liter Mercedes levert daar maximaal 354 pk. Door het koppel te verhogen kan de maximumsnelheid van 32 km/u ook op heuvels worden bereikt.

Ropa verkocht dit jaar zijn eerste drie assige bietenrooier in Nederland. Qua aardappeltechniek houdt de fabrikant zich nog rustig. Drie dealers fungeren voor het merk als servicepunt. Dit zijn Suichies Mechanisatie in Ekehaar (Dr.), Mecha-Service in Emmeloord (Fl.) en Perdaems Landbouwtechniek in Steenbergen (N-B.). De verkoop doet Ropa zelf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden