Innovaties op Sima

Elektronica garant voor innovatie op Sima show

1 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Robots, GPS besturing, slimme computers en andere elektronische systemen trekken ook op de Sima show in Parijs de grootste aandacht. Echter, de medaillewinnaars zijn nog vooral de ‘harde metalen’. Een nieuwe pers, een cabine of een zaaimachine. De lijst met eervolle vermeldingen bestaat echter voornamelijk uit deze slimme technologieën. Een trend die zich ook op de Agritechnica in 2013 al voltrok.

De Sima jury reikte vijf medailles uit voor de 2015 editie. Twee gouden en drie zilveren. Goud is er voor de panorama cabine van Claas en de nieuwe zaaitechniek van John Deere. De Franse veldspuitfabrikant Berthoud ontvangt een zilveren medaille voor hun tanksysteem, Kverneland voor hun non-stop perswikkelcombinatie en wederom John Deere voor een automatische koppelsysteem.

‘Special mentions’ zijn innovaties die in Parijs extra worden uitgelicht. Dat zijn er in totaal achttien, waarvan negen afkomstig uit Frankrijk. Toeval? Waarschijnlijk net zoveel toeval als de medailles in Hannover, die door de DLG worden uitgereikt aan voornamelijk Duitse bedrijven.


Een van de ‘special mentions’ is voor het Franse bedrijf Agrotronix. Hun VTH User Interface systeem gebruikt een zogenaamde pico-projector om gegevens over het werktuig op je voorruit te projecteren. Verschillende autofabrikanten, zoals BMW en Audi, maken daar al langer gebruik van. Als gebruiker kun je zelf kiezen welke informatie je op de voorruit wil zien. Bijvoorbeeld de GPS, afgifte per hectare, rijsnelheid en twee camerabeelden. Om al die gegevens via de projector weer te geven wordt het signaal van de Canbus afgetapt. De vraag is echter hoe het systeem in de praktijk functioneert. Een trekkercabine is namelijk heel wat anders dan de comfortabele bestuurdersplaats van een BMW.


Dat ook Franse constructeurs werken aan robottechniek blijkt uit de Anatis schoffelrobot van het bedrijf Carre SAS. Dit vierwielige voertuig kan autonoom in het veld rijden en gewassen schoffelen. Daarnaast verzamelen sensoren gegevens over het gewas en wordt per perceel een rapport samengesteld. De Anatis scant de hoeveelheid onkruid, dichtheid van het gewas, groei, hoeveelheid vocht, temperatuur en fotosynthese activiteit. Het voertuig gebruikt GPS en lasercamera’s om zijn route te bepalen. Hij wordt aangedreven door een elektromotor en bestuurt via je smartphone of tablet. Fabrikant Razol, eveneens Frans, is nog niet zover maar staat op de Sima wel met een GPS-gestuurde schoffelmachine. Die kan werken met camera’s of GPS data. Bovendien wordt het perceel en de groei vastgelegd. Die gegevens hergebruik je bij de volgende schoffelbeurt.

Ook de ScanApp van Hardi-Evrard krijgt een eervolle melding. Met deze app scan je de barcode die op chemicaliën verpakkingen staat. Vervolgens wordt het te spuiten product draadloos geregistreerd in de spuitcomputer.  Dat gebeurt via een wifi signaal. Voor het overzetten van de data op een computer gebruik je de SD-kaart. Via deze manier werkt ook de InsightME app van Müller Elektronik. Deze app kan een monteur of agrariër op zijn tablet instaleren en gebruiken om, via wifi, op het Canbus systeem in te loggen. Zo kun je zelf draadloos fouten uitlezen en op afstand om hulp vragen.

Wie zijn trekker of machine veiliger wil maken vindt misschien de 3-D sensor van IFM Electronic interessant. Deze sensor werkt, zoals de naam doet vermoeden, driedimensionaal. Het kan tot twintig objecten detecteren op een afstand van maximaal 35 meter. Om objecten te detecteren wordt een gepatenteerde techniek gebruikt, die Photonic Mixer Device wordt genoemd. Met behulp van LED-verlichting werkt de 3D sensor ook in het donker. De sensor houdt zelf rekening met modder, temperatuur, verlichting en reflectie.


Ook bij het Battery Boost systeem van John Deere draait het om elektriciteit. Dit is een flink frontgewicht gevuld met accu’s. Hang je die in de fronthef van een 6RE trekker, dan kan de trekker deze stroom doorgeven aan het werktuig. Daarvoor moet je het blok opladen op het bedrijf, met groene stroom uiteraard. Voor de overdracht van de stroom gebruikt Deere koppelingen die door de AEF zijn goedgekeurd en daarom universeel toepasbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden