Via Isobus

Nooit meer een verstopte dop of leiding

5 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Met de steeds breder en complexer wordende veldspuiten kan een spuitdop ongemerkt verstoppen. Ook bij de toediening van kunstmest of middelen op poot- en zaaimachines is vaak lastig te zien of alles naar behoren functioneert. Het Amerikaanse bedrijf Micro-Trak introduceert daarom een slimme sensor. Die werkt bovendien via Isobus, zodat je geen extra scherm nodig hebt.

Het SafeGuard anti-blokkeringssysteem werkt met een audio- en visueel alarm om je te waarschuwen wanneer een leiding of dop zit verstopt. Volgens de fabrikant is het systeem veel betrouwbaarder dan bestaande technieken. De sensor kan gebruikt worden voor kunstmest en spuitmiddelen. De fabrikant kan een klein schermpje meeleveren of hem aansluiten op je Isobus terminal. Tot 24 sensoren zijn te instaleren op één systeem.

De sensor gebruikt een zwevend balletje in een doorzichtig buisje. Zo kun je ook zien wanneer een leiding verstopt zit. De sensor is voorzien van een magneet in het zwevende balletje. Die magnetiseert en wordt aangetrokken door de onderkant wanneer de sensor verstopt zit.

Het display in de cabine laat zien hoeveel rijen of doppen zijn ingeschakeld en welke verstopt zit. Wissel je van werkbreedte, dan past het systeem zich zonder kalibreren aan. Je kunt de verstoppingssensors centraal monteren of in de boom of machine. Daarvoor heb je wel meer kabel nodig. Safeguard is universeel te gebruiken, ongeacht het merk machine. Wel raadt de fabrikant aan het systeem vaker en beter schoon te spoelen dan je normaal zou doen, om problemen te voorkomen. Behalve dat is geen extra onderhoud nodig.


De sensor is gedeeltelijk doorzichtig zodat je kunt zien welke verstopt is. Het balletje magentiseert wanneer een verstopping optreedt. Dan klinkt een alarm in de cabine.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden