Nog niet commercieel

4 jaar onderzoek levert Wageningen plukrobot op

12 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het Europese project Clever Robots for Crops, kortweg Crops genaamd, heeft de Wageningen universiteit een plukrobot voor paprika’s opgeleverd. Dat is een van de robots die zijn ontstaan na vier jaar onderzoek. Inmiddels heeft de WUR nieuwe fondsen ontvangen om deze robot de komende drie jaar praktijkrijp te maken.

Vier jaar lang werkte dertien partners uit tien landen samen aan het Crops-project. Het doel was een universeel platform te realiseren voor het ontwikkelen van robottechniek. Deze robots moesten worden ingezet bij de productie en oogst van hoogwaardige producten als fruit en groente.

Het project leverde uiteindelijk verschillende robots op. Naast de paprika-pluk-robot werden een appel- en druivenplukker ontwikkeld. Ook voor het bespuiten van boomgaarden werd een robot ontwikkeld. Als laatste ontwierp het team sensoren voor gebruik in de bosbouwsector. Alhoewel de machines qua sector zeer verschillend zijn is de bouw modulair en de opbouw van de software gelijk. Dat maakt een onderlinge uitwisseling van techniek en software mogelijk.

De plukrobot voor paprika’s is ontworpen en gebouwd in Wageningen. Hij rijdt over een rails in de kas en kan paprika’s lokaliseren, scannen, plukken en opvangen. De tijd die het daarvoor neemt is te lang om hem op dit moment commercieel in te zetten. Volgens de uitvinders is wel een belangrijke stap gezet binnen de wereld van oogstrobots. Door hem in een commerciële paprikakas in te zetten hebben de uitvinders veel data verzameld voor het verdere ontwikkelingsproces.

De WUR heeft inmiddels een nieuw Europees onderzoeksproject binnen gehaald om de plukrobot verder te ontwikkelen. Hiervoor heeft het drie jaar de tijd. Omdat de focus nu alleen op deze machine ligt zal dat naar verwachting sneller verlopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden