Meer maaidorsers verkocht

Britse machineverkoop lijdt niet onder stemming

14 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks dat de gemiddelde agrariër op het Britse eiland genoeg zorgen heeft; het nieuwe landbouwbeleid, lage prijzen, onkruidproblematiek en meer, heeft de verkoop van trekkers en machines daar nauwelijks onder geleden. Het totaal aantal verkochte trekkers eindigt slechts 0,5 procent lager dan vorig jaar. Die signalen gaf de markt gedurende het jaar al af.

In totaal werden 14.433 nieuwe trekkers – met 50 pk of meer – geregistreerd gedurende 2014. Dat meldt brancheorganisatie AEA. Hiermee komt het totaal aantal verkopen slechts 0,5 procent lager uit dan de 12.498 die in 2013 werd geregistreerd. In totaal werd voor 2,17 miljard euro aan nieuwe machines aangeschaft, schat AEA in. Dat is zo’n 5 procent minder dan een jaar geleden.

Ondanks het verlies van 0,5 procent bij de trekker verkopen ligt dat verlies, ten opzichte van het tienjarig gemiddelde, flink lager. Dan bedraagt het 12 procent. Vooral in de periode tussen 2007 en 2009 piekte de markt, wat geheel tegen de verkoopcijfers op het continent indruist. Het gemiddeld vermogen blijft stijgen en steekt nu op 155,1 pk. Net een halve pk hoger dan bij de Duitsers.

Verkopers van maaidorsers hebben een prima seizoen achter de rug. Die loopt van september tot augustus. Die eindigde in 2013-2014 op 800 nieuwe combines. Zo’n 4 procent meer dan een jaar eerder. Voor de periode tot augustus 2015 wordt een terugval van 5 tot 10 procent verwacht door AEA.

De Britse biogas hype, die volgt na het vasteland, zorgt ervoor dat ook de verkoop van zelfrijdende hakselaars in de lift zitten. Britse dealers schreven over 2014 in totaal 160 machines op. Een stijging van 7 procent. Ook de enorme grasgroei gedurende het afgelopen jaar heeft aan dat aantal bijgedragen.

Veel machinesoorten moesten in 2014 qua verkopen iets inleveren. Dat is vooral bij akkerbouwwerktuigen het geval. Graslandmachines werden juist iets meer verkocht. Veldspuiten, waarvan de verkoop in 2013 met bijna een derde terugliep, zijn in het afgelopen jaar juist wel meer verkocht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden