Ook voor bediening veldspuit

Franse app vervangt spuitboekje met telefoon

19 Januari 2015

De meeste akkerbouwers of loonwerkers die met een veldspuit werken zullen nog vertrouwen op het spuitboekje. Die notities volgen vaak pas na het spuiten. Soms tot maanden later. Erg bewerkelijk en de gegevens kunnen gemakkelijk verloren gaan. Veldspuitenbouwer Evrard lanceert op de Sima de ScanApp. Door de barcode op de middelenverpakking te scannen wordt het middel direct geregistreerd.

De ScanApp van Evrard heeft al een eervolle vermelding ontvangen van de Sima organisatie. Op de Parijse show zal hij officieel worden geïntroduceerd. De app is voor Android en Apple gemaakt, maar is nog niet in de app store te vinden. Na het scannen van de barcode wordt het middel geregistreerd. Dat hoef je maar één keer te doen. Na registratie kun je hem de volgende keer uit een lijst plukken. Ook moet je de hoeveelheid in grammen, kilo’s of liters aangeven.

De app synchroniseert de gegevens met de Regulor 6 terminal van Evrard. Daarvoor wordt een wifi verbinding gebruikt. Via de terminal kun jede gegevens op een SD-kaart zetten. Gemakkelijker zou zijn wanneer je de gegevens via je smartphone direct doorzendt. De fabrikant werkt daar naar eigen zeggen nog aan. Dat maakt het ook mogelijk om vanaf kantoor instellingen naar de chauffeur te sturen. Hiervoor zal het 3G of 4G signaal worden gebruikt.

De ScanApp is een onderdeel van Evrard AppControl. Met deze app kun je op afstand de machine aansturen of uitlezen. Hiervoor moet je er wel naast staan. Op de app zie je actuele tankvolumes, het vullen stoppen of hervatten, elektro-hydraulische regelventielen bedienen en de machine laten spuiten. Volgens Evrard is dat handig bij het verhelpen van dop verstoppingen.

AppControl maakt het verder mogelijk- voor monteurs - om een diagnose te stellen bij problemen. Via de app krijgen ze een foutenrapport binnen. Zo kan op afstand hulp worden geboden. Zoals eerder gezegd wordt het mogelijk instellingen vanaf kantoor door te sturen. Vooral loonwerkers, die met meerdere werknemers werken, kunnen daar voordeel van hebben.

De app van Evrard heeft veel potentie. Vooral omdat telers graag van het spuitboekje af willen. De app biedt mogelijkheden maar, dan moet je wel in kunnen vullen op welk perceel je gaat spuiten. Of dit mogelijk is, is onduidelijk. Je machine schakelen terwijl je vult is leuk, maar meestal heb je dan handschoenen aan en de handen vol. Een stevige waterdichte houder voor je telefoon is vereist.

 Het scannen van barcodes lijkt leuk, maar niet iedere verpakking beschikt daarover. Ook zal het niet één op één over te nemen zijn met de Nederlandse situatie. Evrard is onderdeel van Exel Industries. Daar vallen onder andere ook Hardi, Tecnoma en Agrifac onder. Wellicht dat we het systeem, onder een andere naam, ook in Nederland terug gaan zien.


Om je veldspuit aan te kunnen sturen met de AppControl van Evrard wordt een wifi-module aan de Regulor 6 terminal gekoppeld. Die is afkomstig van RDS. Eén op één krijg je het beeld van de terminal op je smartphone te zien. Zo kun je de machine bedienen terwijl je ernaast staat. De barcode scanner is een onderdeel van AppControl.

Regenradar
Powered by Agroweer
Zet contractprijsverhoging Franse teler in beweging?

Achtergrond Aardappelen

Zet contractprijsverhoging Franse teler in beweging?

Logistieke chaos beïnvloedt Franse aardappelmarkt

Nieuws Aardappelen

Logistieke chaos beïnvloedt Franse aardappelmarkt

Lactalis sluit akkoord over lagere melkaanvoer

Nieuws Melk

Lactalis sluit akkoord over lagere melkaanvoer

Hoe Frankrijk verzuipt in biologische melk

Achtergrond Zuivel

Hoe Frankrijk verzuipt in biologische melk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief